Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

FAÚ „skočil“ po sankcionovaném Rusovi: Pumpjanskij nesmí nakládat s hotelem v Mariánských Lázních

Aktualizováno -
13. dubna 2022
14:06
Autor: trm, ČTK - 
13. dubna 2022
12:08

Finanční a analytický úřad předběžným opatřením zakázal nakládat s majetkem firmy, kterou řídí sankcionovaný ruský podnikatel Alexandr Pumpjanskij. Informovala o tom Česká televize s tím, že firmě patří Westend hotel v centru Mariánských Lázní. Mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss řekl, že majetek je zaplombován. Česko už vůči oligarchům a sankcionovaným Rusům zakročilo dříve - zmrazilo jim majetky za stamiliony.

Pumpjanskij vlastní přes společnost Ogrea hotel Westend v samém centru Mariánských Lázní. Teď podle rozhodnutí cifršpionů nesmí s majetkem nakládat. Na Pumpjanského míří evropské i americké sankce, další jeho firma totiž vyrábí potrubí pro plynárenský a ropný průmysl, upozornil server iROZHLAS.

„Můžeme potvrdit, že FAÚ vydal předběžné opatření zakazující nakládat s nemovitostí firmy Ogrea v Mariánských Lázních. Nemovitost je v tuto chvíli v katastru nemovitostí zaplombována, tedy fakticky zmrazena,“ uvedl Weiss.

Hotel může podle mluvčího dál standardně fungovat, tedy třeba zaměstnávat pracovníky nebo ubytovávat klienty, ale není možné ho prodat a případné zisky z jeho provozování nesmí plynout k člověku ze sankčního seznamu EU. „Opatření FAÚ bylo přijato v rámci uplatňování a vymáhání sankcí EU proti lidem napojeným na režim Vladimira Putina,“ dodal Weiss.

Hotel Westend funguje a dál přijímá objednávky, řekl dnes ČTK jeho recepční mluvící s ruským přízvukem.

Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti) uvedl, že obstavení hotelu Westend je pro něj novinka. Bližší informace si tak bude muset teprve zjistit. Na dotaz ČTK odpověděl, že hotelů v majetku ruských občanů ve městě mnoho není. „Ani si nevybavuji, jestli kromě Westendu ještě vůbec nějaký je. Máme tady hotely ve vlastnictví cizinců, ale jsou to často občané jiných postsovětských republik. Většina hotelů pak patří nadnárodním společnostem, které nejsou z Ruska,“ dodal.

Pumpjanskij se na sankční seznam dostal proto, že „materiálně či finančně podporuje vládu Ruské federace odpovědnou za anexi Krymu, za destabilizaci Ukrajiny a za to, že má z vazby na tuto vládu prospěch“ - tak jeho zařazení zdůvodnila Evropská unie.

Ucelené informace o tom, kolik majetku oligarchů a sankcionovaných Rusů a Bělorusů už Česko zmrazilo, neexistují. Premiér Petr Fiala (ODS) na začátku dubna řekl, že ČR zatím zmrazila majetek v hodnotě stovek milionů korun.

V majetku zmrazeném ruským občanům jsou podle Weisse vedle nemovitostí také bankovní účty nebo podíly ve firmách. „Dosud jde o majetek za vyšší stovky milionů korun,“ řekl mluvčí.

15:59
Dnes

„Ruská zpravodajská hrozba v Evropě je realitou. Plná podpora pevné reakci Německa. Musíme vyvinout nové nástroje k řešení ruské špionážní hrozby. V pondělí na FAC zopakuji své návrhy na omezení ruských špionů pohybujících se přes Schengen. Dalo by se toho dosáhnout rychle,“ reaguje český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na podezření německého zahraničního úřadu, že ruský prezident Vladimír Putin verbuje agenty na německé půdě. 

15:11
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů začala projednávat sérii zákonů, které zahrnují pomoc Ukrajině. Český prezident Petr Pavel ve čtvrtečním rozhovoru pro zahraniční CNN uvedl, že by byl rád, kdyby na pomoc Kongres kývl. 

14:18
Dnes

V obci Poroz v Belgorodské oblasti začal v důsledku dnešního dronového útoku hořet dům, v němž přišli o život dva civilisté, muž a žena. „Po shození výbušných zařízení zcela vyhořel soukromý obytný dům a stodola a další dům byl vážně poškozen,“ napsal na Telegramu gubernátor Vjačeslav Gladkov.

Později Gladkov oznámil další úmrtí a tři zraněné ve vesnici Novaja Tavolžanka, které podle něj způsobilo ukrajinské ostřelování. „Těhotná žena, která šla po ulici, utrpěla vážné zranění. Byla převezena do nemocnice, kde zemřela,“ uvedl Gladkov

Zobrazit celý online

Zmrazení majetku je podle českého premiéra často komplikované, často totiž není izolovaný, ale bývá součástí větších společností. „Jsme razantní, zmrazili jsme majetky za stovky milionů korun ruským oligarchům… A budeme v tom pokračovat,“ prohlásil Fiala.

Video  Ruští oligarchové: Kdo je Putinovi nejblíže?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa