Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přátelství s Ruskem zapomenuto: Zelenskyj pozval na Ukrajinu německého prezidenta, v dubnu „vítaný“ nebyl

Autor: ČTK - 
5. května 2022
21:10

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier si dnes telefonoval se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským a dostal pozvání k návštěvě Kyjeva. Během hovoru se rozptýlilo předchozí napětí, sdělila podle agentury DPA mluvčí spolkového prezidenta. Německý kancléř Olaf Scholz později oznámil, že ukrajinskou metropoli „brzy“ navštíví šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková.

Steinmeier chtěl v dubnu navštívit Kyjev společně se svými protějšky z Polska a pobaltských států. Připustil však, že v metropoli země napadené ruskými vojsky by nebyl vítán, a tak z jeho cesty sešlo, což pošramotilo německo-ukrajinské vztahy. Steinmeier je považován za jednoho z hlavních architektů těsných německo-ruských vztahů z posledních let.

20:49
Dnes

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že loni převažovaly mezi skutky s nenávistným podtextem útoky na Ukrajince. Policie tyto trestné činy důkladně prošetřuje a informuje o nich veřejnost, sdělil Rakušan ČTK v reakci na pravidelnou zprávu mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Ta konstatovala, že uprchlíci čelili v ČR projevům nenávisti. Loni bylo zaregistrováno 311 skutků páchaných s nenávistným podtextem, oproti předcházejícímu roku to je podle Rakušana o desetinu víc.

„V létě minulého roku došlo k několika konfliktům mezi ukrajinskou a romskou komunitou, které se podařilo vyřešit i díky práci policie a systému akutní komunikace ministerstva vnitra. Situaci účinně řešíme, mluvíme s lidmi přímo z obou komunit, pracujeme na konkrétních řešeních společně se zmocněnkyní pro lidská práva a zmocněnkyní pro záležitosti romské komunity. Osobně jsem se sešel se zástupci Romů, vysvětlili jsme si, že právo a zákony u nás platí pro všechny stejně a že policie řeší trestnou činnost bez ohledu na to, kdo ji páchá,“ uvedl Rakušan. Dodal, že Česká republika má nyní na svém území v porovnání s dalšími unijními zeměmi nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na počet obyvatel. Celkovou bezpečnostní situaci to negativně neovlivňuje a kriminalita páchaná Ukrajinci je v podílu nižší, než u většinové populace, konstatoval.

20:07
Dnes

Ukrajina minulý týden k útoku na vojenské letiště na Krymu poprvé použila taktické balistické střely s dlouhým doletem ATACMS, tajně dodané z USA.

18:53
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal další vojenskou a ekonomickou pomoc pro Ukrajinu od USA, kterou podpisem příslušného zákona stvrdil Biden. 

„V těchto dnech pracujeme s našimi americkými přáteli na všech úrovních na rychlém naplnění tohoto balíčku ze Spojených států zbraněmi, které naši vojáci potřebují. Od raket ATACMS  a dělostřelectva přes protitankové zbraně a rakety pro HIMARS až po nezbytnou protivzdušnou obranu a vybavení,“ uvedl na telegramu Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Německý prezident dnes Zelenskému vyjádřil „solidaritu, respekt a podporu za odvážný boj ukrajinského lidu proti ruskému agresorovi“, uvedla mluvčí Steinmeiera. Oba prezidenti údajně rozhovor označili za „velmi důležitý“ a „velmi dobrý“. „Oba prezidenti se dohodli, že zůstanou v těsném kontaktu,“ uvedl prezidentský úřad, podle něhož Zelenskyj pozval spolkového prezidenta a spolkovou vládu k návštěvě Kyjeva.

Steinmeier a Zelenskyj se dohodli na tom, že „nechají minulost za sebou a budou se soustředit na budoucí spolupráci“, řekl mluvčí ukrajinského prezidenta deníku Bild.

Scholz večer na tiskové konferenci oznámil, že Ukrajinu brzy navštíví ministryně zahraničí Baerbocková poté, co Steinmeier a Zelenskyj urovnali diplomatickou roztržku. Sám se prý zatím do Kyjeva nechystá.

Video  Rusům se to s*re, velení kupí chyby! Putinův náčelník podtrhl narůstající napětí, říká Martin Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa