Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ruská propaganda nebere konce: Symbol Z už je i na hračkách!

Autor: Darina Jíchová - 
4. května 2022
05:00

Symbol Z, který „zdobí“ ruskou vojenskou techniku, se stal charakteristickým pro válku na Ukrajině, kterou v únoru rozpoutal prezident Vladimir Putin. Kremelská propaganda symbolu hojně využívá. Objevily se fotky dětí stojících v jeho tvaru, případně obrázky ze škol a školek obsahující toto písmeno, nově je i na „příhodných“ hračkách - na modelech vojenských vozů, uvedl list Daily Mail.

Hračky, které se v posledních týdnech dostaly na pulty moskevských obchodů, jsou tedy určené hlavně pro chlapce. Prodává je společnost EONK a jeden kus vyjde zhruba na 180 až 272 korun. Ve vojenské kolekci nechybí nákladní či osobní vozy, minomety, raketové systémy či cisterny, všechny v zelené barvě a bílým Z.

Prodej těchto plastových hraček je součástí národní kampaně na podporu Putinovy války, tentokrát je zaměřená na ty nejmenší. „Obětí“ propagandy jsou tak děti všeho věku, nejen ve školách, ale i v nemocnicích. Symbol Z se objevil i na dresech mladých gymnastů. Významem tohoto označení se zabývá nejeden expert, zajímá jak odbornou, tak i laickou veřejnost.

Jaký má Z význam?

V Rusku je k dostání mnoho předmětů od odznaků se Z po trička. Kreml tvrdí, že písmeno Z odkazuje k frázi „Za vítězství“, v ruštině За победу. Nicméně symbol Z je na vojenské technice i předmětech psán latinkou, nikoli azbukou, kterou ruština standardně používá.

Z se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu. Z se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajinu. | Reuters

Podle generálního štábu ukrajinské armády to rozlišuje ruské východní jednotky a ty z Krymu. Debaty nad významem a smyslem užití jiné abecedy pokračují. Někteří komentátoři dokonce ruské Z přirovnávají k nacistickému hákovému kříži. Podle vojenských expertů je jeho smysl znám zřejmě jen nejvyšším velitelům.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajina na vlastní kůži. Uprchlíkem nechce být nikdo, říká reportér Boháč a popisuje děs i naději  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa