Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Saša napsala dceři na záda telefon pro případ, že by zemřela: Obě jsou v pořádku ve Francii!

Autor: rix - 
23. dubna 2022
05:00

Saša Makovová, která své tříleté dcerce napsala telefony na příbuzné na kůži na zádech, je konečně v bezpečí. I s Virou našly útočiště na jihu Francie. Promluvila o začátcích strašné války, ale i o tom, že ruskou invazi do své rodné země očekávala. Kontakt své dceři napsala na záda mimo jiné i ze strachu, že maličkou dívku unesou Rusové. 

Srdcervoucí obrázek maličké dívky se objevil na sociálních sítích začátkem tohoto měsíce a rychle se stal symbolem hrůz, kterým v konfliktu čelí obyčejní rodiče. „Opravdu jsem se bála, že Vira nikdy nezjistí, kdo je, a nikdy nepozná svůj původ,“ vysvětlila maminka z bezpečí ve Francii. Když se jí dcerka narodila, netušila, co ji čeká. „Byla dlouho očekávaným dítětem, chtěli jsme ji zahrnout rodinou, láskou a knihami,“ vysvětlila Saša. Místo toho ale společně čelili kruté válce. 

O svou dceru měla matka obrovský strach. „Nebála jsem se smrti, ale myšlenek, že nikdo nedokáže vychovat Viru tak jako já,“ popsala své pocity s tím, že nesnesla myšlenku na to, že by její dceru mohli unést Rusové. Makovová uvedla, že byla na invazi připravena lépe než mnozí jiní Ukrajinci, protože se před několika lety po návštěvě Moskvy začala obávat záměrů Kremlu. Tehdy ji zaskočilo hlášení v metru. 

„Jste v nejlepší městě a nejlepší zemi na světě,“ znělo z amplionu. „Pomyslela jsem si, že to zní docela fašisticky,“ svěřila se Ukrajinka. Zprávy o možné ruské invazi pak začala brát velmi vážně. Když začala shromažďovat potraviny, její přátelé si o ní mysleli, že je hysterická. Krátce poté své dceři napsala na záda kontaktní údaje. 

Když se zamyslela nad obrázkem, který se stal virálním na sociálních sítích, řekla, že její rukopis je strašný a jednu telefonní číslici napsala špatně, protože se třásla. Když začala válka, neváhala. Vydala se s Virou do Vinnice, jihozápadně od Kyjeva, pak přes hranice do Rumunska, odkud odletěly do Bruselu a zamířily do Francie, kde jim dobrovolníci našli domov. Jak uvedl deník Daily Mail, matka Saši Makovové Anna Klymenková (57) původně trvala na tom, že zůstane v Kyjevě, ale příbuzným se ji podařilo přesvědčit, aby odešla také. 

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Mychajl (5) se léčí v pražském Motole. Jeho otec Maksym popsal okamžiky hrůzy a děsu.  - Blesk - D. Malík, Y. Bondarenko, A. Aharkova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa