Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin věří, že válku vyhrává. Rakouský kancléř promluvil o detailech návštěvy v Moskvě

Autor: tsv - 
18. dubna 2022
20:01

Rakouský kancléř Karl Nehammer promluvil o své schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Autoritářský vůdce je podle něj přesvědčen o tom, že ruská strana konflikt na Ukrajině vyhrává a že invaze byla nutná pro ochranu jeho země. V tuto chvíli je nutné Putina neustále konfrontovat s realitou, uvedl kancléř. „Putin teď žije ve své vlastní válečné logice.“

Nehammer navštívil Rusko minulý týden a stal se tak prvním západním státníkem, který se od začátku válečného konfliktu na Ukrajině setkal s Putinem. Ruský vůdce věří, že invaze byla a nadále zůstává nezbytnou, uvedl kancléř před novináři. Upozornil na to server Politico.

„Myslím si, že je teď pohlcen svou vlastní válečnou logikou, víte?“ řekl Nehammer. „Myslí si, že válka je nutná pro zaručení bezpečnosti Ruské federace. Nevěří mezinárodní komunitě. Ukrajince viní z genocid v oblasti Donbasu.“

Putin je podle kancléře podobně přesvědčen i o tom, že invaze jde podle plánu. „Myslím si, že věří, že tu válku vyhrává,“ konstatoval Nehammer. Státník těsně před cestou do Ruska navštívil ukrajinskou Buču, ve které došlo stejně jako v jiných tamních městech k masakrům, nejen kvůli nimž nyní federace čelí mnohým obviněním z páchání válečných zločinů proti Ženevským úmluvám.

Je třeba mu to neustále připomínat

„Cestu do Moskvy jsem podnikl proto, abych prezidenta Putina konfrontoval s tím, co jsem viděl. Víte, nebyla to přátelská konverzace,“ konstatoval. „Byla to přímá a drsná konverzace. Řekl jsem mu, co jsem viděl, viděl jsem válečné zločiny. Viděl jsem obrovské ztráty ruské armády.“

Nehammer během rozhovoru s novináři apeloval na západní svět, aby Putinovi neustále připomínal teror, který za sebou zanechávají jeho vojáci. „Je nutné ho neustále konfrontovat s tím, co se děje na Ukrajině,“ konstatoval.

„Myslím si, že je to zásadní. Víte, na konci naší debaty mi v němčině řekl, že čím dříve válka skončí, tím lépe. Takže myslím, že moc dobře ví, co se teď děje. A musíme ho konfrontovat,“ upozornil. „Jinými slovy, musíme se mu podívat do očí a musíme ho konfrontovat s tím, co vidíme na Ukrajině.“

18:43
25. 4. 2024

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
25. 4. 2024

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
25. 4. 2024

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Kompletní online

Video  Mychajl (5) se léčí v pražském Motole. Jeho otec Maksym popsal okamžiky hrůzy a děsu  - Blesk - D. Malík, Y. Bondarenko, A. Aharkova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa