Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusové ničí raketami Charkov! Když padne Mariupol, bude zcela po jednáních, varuje Zelenskyj

Aktualizováno -
16. dubna 2022
18:35
Autor: ČTK, simao - 
16. dubna 2022
17:00

Ruská armáda přeskupuje a posiluje své jednotky, nejaktivnější je ve směru na města Doněck a Slobožanske na východě Ukrajiny, uvedl dnes generální štáb ukrajinské armády. Rusové rovněž dál částečně blokují město Charkov a ostřelují ho dělostřelectvem. Pokud dojde ke zničení ukrajinské armády v Mariupolu, ukončí Ukrajina všechna jednání, vzkázal Volodymyr Zelenskyj.

Rusko podle místních představitelů zesílilo své útoky na řadě míst na východě Ukrajiny, včetně Charkova, Luhansku a Doněcku

. Rusové podle všeho oblasti všech tří regionů tvrdě ostřelují před plánovanou pozemní ofenzivou.

V okolí města Izjum ruská armáda rozmístila až 22 taktických skupin a snaží se udržet dříve obsazené pozice. Do oblasti byly vyslány i další posily. Jak uvedl ukrajinský generální štáb, je pravděpodobné, že Rusové zintenzivní své akce ve směru na obce Izjum a Barvinkove. Jedna taktická skupina běžně čítá asi 1000 vojáků s obrněnou technikou.

17:37
Dnes

Ministerstvo zahraničí Tádžikistánu si dnes předvolalo ruského velvyslance, aby mu předalo protestní nótu kvůli nespravedlivému zacházení s občany středoasijské země na území Ruska a kvůli „běžnému porušování práv a svod“ Tádžiků v Rusku. Protest označila agentura Reuters za vzácnou roztržku mezi postsovětskými spojenci.

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

Zobrazit celý online

I ve směru na Doněck se Rusové snaží udržet si pozice na obsazených územích. Své úsilí soustředí na obsazení měst Rubižne a Popasna v Luhanské oblasti a rovněž na plnou kontrolu nad Mariupolem.

Snaží se obnovit své bojové schopnosti, doplnit zásoby munice a zlepšit svou taktickou pozici. Pokračují ale i v ostřelování. Tvrdé ostřelování hlásí například okolí město Severodoněck, kde se Rusové snaží „způsobit ztráty, vyčerpat naše jednotky a nejspíš se připravit na ofenzivu“, uvedla ukrajinská armáda.

Zelenskyj: V případě pádu Mariupolu konec jednání

Zcwla vyloučená nejsou ale ani další mírová jednání, nyní však vypadají nereálně. Výsledkem jednání mezi Ukrajinou a Ruskem o ukončení válečného konfliktu by mohl být podpis dvou dokumentů, jeden z nich by se měl týkat bezpečnostních záruk pro Ukrajinu, uvedl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Rusko by rádo vidělo jednu smlouvu, která by zahrnovala vše, ale ne všechny země jsou připraveny si sednout s Rusy za jeden stůl po Buči, Boroďance,“ řekl podle serveru RBK-Ukrajina Zelenskyj. Dodal, že tak mohou nakonec vzniknout dokumenty dva. Jeden o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu a druhý by byl přímou dohodou mezi Ukrajinou a Ruskem.

Zelenskyj v minulosti upozorňoval, že po zvěrstvech okupantů v Buči, v Mariupolu a dalších ukrajinských městech, která šokovala také Západ, se šance na jednání s Ruskem zmenšila.

Ukrajinský prezident také varoval, že likvidace posledních ukrajinských vojáků v Mariupolu ruskou armádou by vedla ke konci všech rozhovorů s Moskvou. Jednání by se tak podle něj dostala do slepé uličky. Situace pro ukrajinské jednotky v obleženém městě je nyní velmi těžká.

„Pokud dojde ke zničení naší armády v Mariupolu, ukončíme všechna jednání, protože nebudeme obchodovat s naším územím a našimi lidmi,“ uvedl Zelenskyj podle serveru Ukrajinska pravda.

„Chlapci se ale drží,“ řekl Zelenskyj s tím, že ukrajinská armáda má se svými jednotkami spojení. Podle ukrajinského prezidenta Rusko odmítá humanitární koridory pro civilní obyvatele města, kde nyní pokračují boje a chybí jídlo, voda i léky.

Kreml se již dříve vyjádřil, že vyhlídky na pokračování osobních jednání mezi Ukrajinou a Ruskem jsou spíše nereálné. Vyjádřil také přání vrátit rozhovory zpět do Běloruska.

Podle ukrajinského generálního štábu Rusko v bojích dosud přišlo o přibližně 20.100 vojáků, zničeno bylo 762 tanků, 1982 obrněných vozidel, 371 dělostřeleckých systémů, 163 letadel, 145 vrtulníků a osm lodí.

Video  Nejhorší výbuchy války: Jak to vypadalo v Charkově 1. 3.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa