Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda schválila priority plánu na začlenění uprchlíků. Bude třeba 54 miliard, míní Rakušan

Aktualizováno -
13. dubna 2022
16:05
Autor: ČTK, simao, swp - 
13. dubna 2022
06:44

Vláda dnes schválila strategické priority pro řešení uprchlické vlny a zřídila funkci koordinátora. Dočasně jím bude vicepremiér Vít Rakušan (STAN), uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Migrace z Ukrajiny zpomaluje nebo se zastavila, řekl Rakušan. Zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny vláda odhladla na 54 miliard korun, potvrdil.

Co schválila vláda

  • Strategické priority pro začleňování uprchlíků - materiál, který vláda bude upravovat dále na základě dalších podnětů od opozice či neziskovek a dalších subjektů. Až poté vznikne ucelená strategie.
  • Zřízení funkce národního koordinátora, tím bude prozatím vicepremiér Vít Rakušan (STAN).
  • Návrh novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 Kč na litr
  • Obrana vyčlení deset armádních odborníků v oblasti IT, pomohou s aplikací pro sdílení údajů potřebných pro humanitární pomoc Ukrajincům.

Video  Vláda o plánu na začlenění uprchlíků z Ukrajiny: Vyjde až na 54 miliard  - ČTK
Video se připravuje ...

Zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny vláda odhadla na 54 miliard korun, potvrdil dnes Rakušan sumu, jak o ní v úterý hovořili zástupci zaměstnavatelů a odborů.

Strategie popisuje tři fáze uprchlické vlny, ze kterých už Česko má podle Rakušana za sebou „boj o bezpečí“, kdy byli uprchlíci odbaveni a rychle ubytováni. Nyní bude třeba uprchlíky rychle stabilizovat, k čemuž mají pomoct zejména jazykové kurzy. „Budeme doufat, že nedojde k eskalaci, zatím tomu vývoj nenapovídá,“ uvedl Rakušan k počtu uprchlíků.

Rakušan novým národním koordinátorem

Uprchlickou strategii by měl mít nově v rukou koordinátor na Úřadu vlády. „Jenom několik týdnů zažíváme nebývalou migrační vlnu, v ČR máme bezmála 300 tisíc uprchlíků, v této chvíli se nám povedlo vydat 285 tisíc víz o dočasné ochraně, celá EU jich vydala jen něco málo přes 900 tisíc,“ upozornil Rakušan s tím, že ČR nyní tvoří bezmála třetinu všech vydaných evropských víz o dočasné ochraně.

„Nemáme lidi na ulicích, nemáme lidi, kteří spí v parku na lavičkách. Máme lidi, kteří v drtivé většině mají svoji postel. V drtivé většině jsou to mámy s dětmi, které přišly do ČR a našly tady zázemí,“ poznamenal Rakušan. „Nemáme tady uprchlické tábory, nemáme tady žádné modulární buňky, které by byly smontovány někde na krajích měst, nevytváříme ghetta pro uprchlíky,“ pokračoval.

16:35
7. 3. 2024

Společné jednání vlád je podle premiéra Petra Fialy (ODS) mimořádným a nadstandardním formátem. Skutečnost, že se neuskuteční konzultace českého a slovenského kabinetu, neznamená, že se nebudou konat dvojstranná jednání a debaty o spolupráci v konkrétních oblastech, řekl ministerský předseda při dnešních sněmovních interpelacích na dotaz Tomáše Kohoutka (ANO). Se Slovenskem, ale také s Maďarskem, má Česko podle Fialy společné zájmy například v energetice, migraci, zemědělství a dopravě.

Česká vláda se odlišuje od slovenské a od maďarské vlády v pohledu na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu, podle Fialy jde o důležité téma. „Neprojeví se to ve zhoršení vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedl. V současnosti ale jde podle něho o to, zda bude střední Evropa součástí Západu, nebo prostorem, který bude váhat a bude vystavený ruskému tlaku. „Já chci, aby střední Evropa byla součástí Západu, a reaguji na svoje kolegy z jiných zemí, kteří mají jiný názor,“ zdůraznil.

12:01
4. 3. 2024

Státy Evropské unie by se měly vyhnout jednostranným opatřením, která by mohla zvyšovat ceny plynu pro budoucí spotřebitele. Na jednání v Bruselu to uvedl český ministr průmyslu Jozef Síkela. Právě proto chce dnes se svými kolegy z dalších členských států jednat o zrušení poplatku, který Německo vybírá za tranzit zemního plynu přes své území. Ministři ale budou řešit i aktuální situaci ohledně bezpečnosti dodávek a rovněž přípravy na příští zimní období.

Závislost Evropy na ruském plynu byla podle Síkely po dlouhou dobu nástrojem, kterým se ruský prezident Vladimir Putin snažil kontrolovat i vydírat členské státy EU. „Po ruské agresi se Evropa spojila, zkoordinovala své kroky a podařilo se nám tuto zbraň Putinovi odejmout. Musíme ale zůstat pozorní a mít na paměti, že plyn je stále možné použít jako zbraň proti nám,“ dodal český ministr s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu.

10:01
7. 3. 2024

Protivník za poslední den ztratil 1160 mužů, 17 tanků, 51 obrněných vozidel, jednu ponorku ad., tvrdí generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranní bilanci. Statistiky nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Nekrachují přitom ani nejrůznější systémy péče i o české občany v ČR, upozornil Rakušan. Prvotní krizovou fázi Česko zvládá dobře, je vzorem i pro ostatní státy, míní vicepremiér.

„My jsme tento dokument jako priority schválili dnes jako vláda, dnes to dáváme do systému, dnes to posíláme zaměstnaneckým svazům, zaměstnavatelům, odborářům, Asociaci krajů, Svazu měst a obcí ČR, všem relevantním partnerům včetně zástupců neziskového sektoru. Ten dokument je otevřený, bude se vyvíjet a jeho dalším zásadním limitem je samozřejmě to, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině, jak Putin zareaguje, co se teď bude v těch dalších týdnech dít, jestli uprchlická vlna bude, a nebo nebude pokračovat,“ podotkl Rakušan.

Migrace z Ukrajiny zpomaluje?

Žádny typový plán na takovou uprchlickou vlnu do ČR nebyl připraven, uvedl Rakušan. Hledání politické shody nad základním směřováním v dalších měsících nebude jednoduché, cílem je však poskytnutí efektivní pomoci i minimalizace „negatvních dopadů na občany ČR při zachování sociálního smíru“. „Důležité je, že kriminalita v důsledku uprchlické krize z Ukrajiny nestoupá,“ uvedl.

Data od mobilních operátorů a počty lidí mířících z Ukrajiny a zpět po železnici podle něj nasvědčují tomu, že příliv nových uprchlíků zpomalil nebo se už zastavil. Také ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis podle Rakušana informoval, že Kyjev se pomalu zaplňuje lidmi, kteří se do ukrajinské metropole vracejí.

Nejhorší scénář by podle vicepremiéra nastal, kdyby Ukrajinu opustily další miliony lidí. Řešení migrační vlny takového rozměru by už bylo v rámci celoevropského řízení, uvedl.

54 miliard korun

Zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny vláda odhladla na 54 miliard korun, potvrdil Rakušan. Počítá, že část peněz získá od Evropské unie.

Náklady vynaložené na uprchlíky bude moct po Evropské komisi žádat zpětně k 24. únoru, tedy datu vpádu Ruska na Ukrajinu, sdělila dnes podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ministrům místopředsedkyně EK Věra Jourová.

Video se připravuje ...
Další videa