Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Děsivá zpověď Petra o ruském zajetí: Tři dny mě mučili a stříleli mi nad hlavou!

Autor: pma - 
9. dubna 2022
16:42

Zvěrstva, kterých se dopouštějí ruští okupanti na ukrajinském lidu, neberou konce. Petro Titienko (45), přeživší z města  Boroďanka, britskému deníku The Guardian popsal, jak byl tři dny mučen a ponižován. „Sebrali mě, protože jsem byl venku po zákazu vycházení. Nepochyboval jsem o tom, že rodinu už neuvidím,“ svěřil se.

Po masakru v ukrajinské Buče, kde ruští okupanti brutálním způsobem zabíjeli tamní obyvatele, prosakují další hrůzné zprávy z válkou sužované země. Britskému deníku The Guardian se se svými zážitky svěřil pětačtyřicetiletý Petro Titienko. Hned první den války ho společně s rodinou zasáhlo bombardování v Boroďance. Rodina ze strachu utekla do nedaleké vesnice Družnij, kde se schovávala před okupanty ve sklepeních.

Po několika dnech ale Petro svůj úkryt i přes zákaz vycházení porušil a šel zkontrolovat svého bratra, který v Boroďance zůstal. Cestou ho zajali ruští vojáci a pro Petra začalo peklo. „Prohledali mě, svázali mi ruce a na hlavu mi dali pytel. V lese mě přivázali k zadní části tanku, který nastartovali, takže jsem dýchal zplodiny z výfuku,“ popsal Ukrajinec. „Po zhruba půl hodině motor vypnuli, ale byl jsem tam přivázaný v tom mrazu až do rána,“ doplnil prožité hrůzy.

Jste Banderovci, jste nacisté!

Další den okupanti svou agresi ještě vystupňovali. Odvezli Petra k vykopanému hrobu a snažili se z něj dostat informace, zda náhodou není ukrajinský špion. „Slyšel jsem nabíjení samopalu a byl jsem si jistý, že mě tu zabijí a má rodina se nikdy nedozví, kde jsem zemřel,“ přiblížil muž.

Při přesunech z místa na místo měl Petro na hlavě stále pytel, aby neviděl, kam ho vezou. Když od něj Rusové ani po několikátém výslechu neslyšeli to, co chtěli, začali muže mučit. „Asi dvacet minut mě mlátili tyčí, poté mi stříleli nad hlavou. Celou dobu jsem se modlil,“ řekl muž o hrůzách. Vzpomínal také na moment, kdy jeho a další Ukrajince okupanti svlékli do spodního prádla a hledali na těle ukrajinské tetování. „Pokud ho najdeme, vyřízneme vám ho i s kůží. Jste Banderovci, jste nacisté!“ vyhrožovali. Dva muže, u kterých něco na těle objevili, vyvedli vojáci z místnosti a už se nikdy nevrátili.

Vysvobození z pekla

Dalšího dne ráno se stalo něco, v co nikdo ze zajatců snad už ani nedoufal. Rusové Ukrajince naložili na korbu auta a odvezli do polí nedaleko Boroďanky, kde je nechali na pospas osudu. Petrovi se jako zázrakem povedlo dostat za svou rodinou. Když ho po cestě viděli další ruští vojáci, musel sklopit hlavu a nedívat se na ruskou vojenskou techniku. „Kdybych to neudělal, dostal bych střelu do hlavy,“ řekl Ukrajinec. Pamatuje si, že musel hlavu sklonit více než 25krát, než se dostal za svou ženou Julií a dvěma dětmi. S těmi chce Petro co nejrychleji utéct z ukrajinského pekla na západ. 

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Humanitární katastrofa v Mariupolu. Zmutovaný Omikron v Evropě. A Žilková chystá Vzkříšení  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa