Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rusové vytáhli mobilní krematoria! Vrazi zametají stopy, je to nová Osvětim, zní z Mariupolu

Aktualizováno -
6. dubna 2022
21:38
Autor: ČTK, sova - 
6. dubna 2022
15:31

V obléhaném ukrajinském Mariupolu začala fungovat mobilní krematoria, jimiž se ruské invazní síly snaží zakrýt stopy po svých zločinech spáchaných na místních civilistech, tvrdí mariupolská městská rada. Ta podle ukrajinských médií dále uvedla, že se do této činnosti zapojili „kolaboranti“ a lidé z takzvané Doněcké lidové republiky (DNR), tedy proruského separatistického regionu, jenž se nachází v těsné blízkosti přístavního města.

Vrazi zametají stopy. V Mariupolu začala fungovat ruská mobilní krematoria. Po rozsáhlé mezinárodní publicitě genocidy v Buči nařídilo nejvyšší vedení Ruské federace zničit veškeré důkazy o zločinech její armády v Mariupolu,“ píše městská rada ve svém prohlášení na telegramu. Některé části Mariupolu jsou nyní pod kontrolou ruských sil.

Jak už úřady uvedly dříve, podle opatrných odhadů zahynulo v Mariupolu 5000 civilistů, poznamenala agentura Ukrinform. Vzhledem k rozloze města, katastrofálnímu rozsahu jeho poničení, délce jeho blokády a tvrdému odporu by se podle radních mohly stát oběťmi ruské agrese desítky tisíc mariupolských civilistů. Ve městě žilo před válkou přes 400 000 obyvatel.

Těla sbírají a pálí kolaboranti

To je důvod, proč Rusko nespěchá s poskytnutím zelené pro misi Turecka a další iniciativě k záchraně a plné evakuaci Mariupolu. Kromě toho se snaží prostřednictvím filtračních táborů identifikovat všechny potenciální svědky zvěrstev okupantů a zlikvidovat je,“ tvrdí dále rada.

Rusové podle ní přenechali špinavou práci kolaborantům z řad místních a „teroristů“ z Doněcké lidové republiky, píše agentura Unian. Ti sbírají a pálí těla obyvatel Mariupolu, kteří byli umučeni a zabiti v důsledku ruské invaze, uvedl Ukrinform.

16:57
Dnes

Podle Zelenského začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, ale dodávky musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se snaží využít nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj. Opět zdůraznil, že na rychlosti západní vojenské pomoci závisí stabilizace situace na frontě ve chvíli, kdy Rusové připravují další ofenzívu. Za nejnaléhavější označil dodávky dělostřeleckých nábojů ráže 155 milimetrů a protileteckých zbraní, jako je systém Patriot.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

Zobrazit celý online

Nová Osvětim, je přesvědčený starosta

Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko označil tragédii města za největší od dob nacistických koncentračních táborů za druhé světové války. „Udělali z našeho města tábor smrti. Tato hrůzná analogie se bohužel stále více potvrzuje. Tohle už není Čečensko nebo Aleppo. Je to nová Osvětim a Majdanek,“ cituje Unian starostu.

Bojčenko podle agentury také uvedl, že první měsíc obklíčení města nepřežilo 5000 civilistů, včetně 210 dětí. Během ruského bombardování dětské nemocnice podle něj „zaživa uhořelo skoro 50 lidí“ a Rusové také vybombardovali městské divadlo, kde se tou dobou skrývalo před nálety a ostřelováním více než 900 lidí. To jsou podle starosty jen vybrané příklady ničení civilního obyvatelstva Mariupolu.

Strategicky položený Mariupol na začátku března obklíčily ruské jednotky, které jej od té doby těžce ostřelují. Velká část předchozích pokusů o evakuaci civilistů částečně nebo úplně selhala, z čehož se obě strany viní navzájem. Rusko dlouhodobě popírá, že by cílilo na civilisty, čemuž ale protiřečí svědectví místních i novinářů.

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

Video  Hrůzné video z Mariupolu ukazuje mrtvoly přímo na ulici.  - Telegram Ljubov Sobol
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa