Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Katastrofa v Mariupolu: Lidé nemají vodu ani léky. Rusové nepustili humanitární konvoj

Autor: ČTK - 
6. dubna 2022
08:03

V ukrajinském Mariupolu dál pokračují těžké boje a město čelí ruskému ostřelování. Již teď špatná humanitární situace v obleženém městě se zhoršuje, lidé nemají léky ani vodu. Ve své pravidelné ranní zprávě o válce na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany.

„Humanitární situace ve městě se zhoršuje. Většina ze 160 000 zbývajících obyvatel nemá světlo, možnost komunikace, léky, teplo ani vodu. Ruské síly zabránily v přístupu humanitárnímu konvoji, pravděpodobně proto, aby vyvinuly tlak na obránce a přiměly je se vzdát,“ píše ministerstvo.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Obléhaný Mariupol, kde před válkou žilo 400 000 lidí, se stal symbolem válečného utrpení civilistů. Město od začátku března obléhají ruské síly, dovnitř mají problém se dostat zásilky vody, léků a potravin. V úterý se z Mariupolu podařilo evakuovat asi 1500 lidí, ve městě ale dál zůstává podle dřívějšího oznámení starosty přes 100 000 obyvatel.

Video  Hrůzné video z Mariupolu ukazuje mrtvoly přímo na ulici.  - Telegram Ljubov Sobol
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa