Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přípravy na bitvu v Luhansku vrcholí. Voják: „Bojujeme za rodiny a domov. Na rozdíl od Rusů“

Autor: šamol - 
15. dubna 2022
19:55

V okolí města Luhansk se ukrajinští veteráni připravují na vpád ruských vojsk do oblasti. Dostávají zbraně ze Západu, kterých by však podle jejich slov mohlo být více. Kopou zákopy a dodávají si odvahu. Rusko v posledních dnech směřuje své síly do oblastí Luhanska a Doněcku, kde se schyluje k velkým bojům. Tyto oblasti jsou ve válce už osm let, a jak se zdá, konflikt zdaleka nekončí. O pocitech vojáků informoval server BBC News.

Zvuk ruského dělostřelectva na ukrajinské frontové oblasti v Luhaňsku postupně zesiluje. Dunění ostřelování se prolíná s občasnými výstřely z ručních zbraní. Ukrajinští vojáci se nachází 500 metrů od ruských pozic.  Může to být konflikt v 21. století, ale občas to svým zákopovým bludištěm připomíná první světovou válku.

Ruská vojenská ofenziva na východě Ukrajiny sílí. Jde to vidět na dlouhých kolonách osobních aut, jedoucích směrem na západ, kde je relativní bezpečí; je to cítit v opuštěných ulicích při průjezdu městy Donbasu; je to slyšet se sílícím zvukem ruského dělostřelectva.

Rusko přesouvá více svých sil ze severní na východní Ukrajinu. Cílem je vystupňovat bitvu v Luhansku a Doněcku – jejichž části již ovládali separatisté podporovaní Rusy. Rusko využije svých kratších zásobovacích linek – zásobování se ukázalo jako problém při neúspěšné ofenzívě hlavního města Kyjev.

Rusko a jeho zástupci nyní ovládají přibližně 90 % Luhanska a více než polovinu Doněcka – starého průmyslového srdce Ukrajiny. Po krajině zjizvené těžbou a továrnami se rozlévá stoupající kouř.

Ukrajinské síly zde vedly válku posledních osm let. Mezi jejich jednotky patří jedny z nejvíce bojem otužilých vojáků v zemi. Západní představitelé tvrdí, že ukrajinské síly umístěné na Donbasu jsou nejlépe vycvičenými a vybavenými jednotkami.

5:59
26. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

Kompletní online

Vojáci se připravují na boje v zákopech

Jak se ruská ofenzíva tlačí ze severu, východu a jihu, existuje reálné nebezpečí, že mohou být brzy obklíčeni a odříznuti. Ukrajina již ztratila pozici ve prospěch Ruska, ale dále se připravuje na boj. Při cestě na východ směrem k frontové linii je vidět, jak vojáci tvoří nové obranné pozice a kopou zákopy.

Anatolij, 52letý voják, nahlédl periskopem ze svého zákopu, aby si prohlédl ruské pozice. Řekl: „Vidím Rusy, vypadají jako já“. Je připraven držet linii. Říká: „Pokud se pokusí zaujmout naši pozici, zabiju je. Pokud nezabiju já je, zabijí oni mě. Taková jsou pravidla války.“ 

Většina mužů věří, že jejich dobře připravené zákopy a obrana jim poskytnou převahu proti útočníkům. Společnost 27letému vojákovi Andrejovi v jeho ponuré vykopávce dělá jeho psí mazlíček Lucifer. „Máme dobré zbraně a dobré opevnění, a pokud nás tady Rusko napadne, prohrají,“ řekl odhodlaně voják. 

Vojáci tvrdí, že jim byly dodány západní zbraně, jako jsou oštěpové protitankové střely. Jsou vděční, ale doufali ve větší pomoc. Andrej říká, že prezident Putin je „psycho“ a dodává, že jeho mrtví ruští vojáci by byli dobrým hnojivem pro půdu. Vojáci jsou unaveni z bojů, ale všichni se shodují, že zdejší morálka je vysoká.

Roman, zástupce velitele, strávil čtyři roky studiem psychologie na Lvovské univerzitě. Kromě boje dokáže nabídnout svým mužům podporu duševního zdraví. Říká: „Lidé většinou moji pomoc nepotřebují. Mají dobrou motivaci bojovat za svou rodinu, přátele a domov, na rozdíl od Rusů,“ které přezdívá „zombie“.

Ukrajinští vojáci si jsou všichni dobře vědomi toho, že Rusko přesouvá více sil na východ. Vědí, že to nejhorší teprve přijde.  

Roman se ale domnívá, že ukrajinské síly jsou takticky důmyslnější. Říká, že ruská vojenská doktrína od druhé světové války nepokročila a spoléhala na dělostřelectvo. Toto ruské dělostřelectvo nutí opustit domovy desítky tisíc lidí.  

Video  Dojemné vítání ukrajinských vojáků: Děkujeme, chlapci, řekla se slzami v očích stařenka  - Twitter: ArmedForcesUkr
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa