Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Připravte si batoh i zásoby na 7 dní bez vody a elektřiny. Poláci vydali příručku pro případ války

Autor: ČTK - 
7. dubna 2022
07:15

Polská vláda vydala příručku, ve které radí veřejnosti, jak se připravit na krizové situace, jako je válka. Mezi doporučeními jsou i tipy na to, jak se zachovat při útoku běžnými, chemickými a jadernými zbraněmi, informovala agentura AP.

Příručka, která nese název „Buď připraven - návod pro období krize a války“, se tento týden objevila na stránkách vládního bezpečnostního centra. Nabízí detailní psané instrukce i pokyny ve formě videí.

„Budování odolnosti vůči hrozbám by mělo začít na úrovni, která je každému nejbližší - v rodině,“ uvádí se v 34stránkovém návodu.

17:35
Dnes

Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO-Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

„Kromě Patriotů jsou tu další zbraně, které mohou alianční země poskytnout, včetně SAMP-T. A mnoho dalších, kteří nemají k dispozici tyto systémy, slíbilo poskytnout finanční podporu na jejich nákup pro Ukrajinu,“ řekl Stoltenberg novinářům po jednání, které se konalo prostřednictvím videokonference.

16:40
Dnes

OBRAZEM: Dopady ruského útoku na ukrajinské město Dnipro, který měl přinejmenším dvě oběti na životě.

15:58
Dnes

Litva a Polsko specifikovaly, kterak dopadly lidi podezřelé z brutálního útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Polská policie uvedla, že dvojici polských občanů zadržela na základě evropského zatykače a že případem se zabývá prokuratura ve varšavské čtvrti Praga.

Polský premiér Donald Tusk následně na sociální síti X oznámil, že zadržen byl i běloruský občan, který polským vykonavatelům nařídil atentát na Volkova spáchat. „Spojeni jsou s prostředím ultras mezi fotbalovými fanoušky,“ dodal.

Zobrazit celý online

Úřad v příručce doporučuje, aby lidé identifikovali nejbezpečnější místa v domácnosti a dohodli se na kontaktním místě v případě náhodného rozdělení. Lidé by si podle textu měli připravit batoh pro případ evakuace a zásoby k přežití sedmi dní bez vody a elektřiny. Příručka doporučuje, aby si nachystali pitnou vodu, potraviny, léky, baterie a svítilny.

Návod také popisuje, jak fungují systémy varování obyvatel v případě ostřelování nebo jak hledat bezpečné místo při takové události. Nabízí i rady, co dělat při chemickém či jaderném útoku.

Vládní bezpečností centrum uvádí, že je jeho povinností připravit veřejnost na různé obtížné scénáře a průvodce se nemusí nutně vztahovat k válce na Ukrajině. Úřad již dříve vydal příručky, které se zabývaly situacemi, jako jsou povodně a další neobvyklé živelní události.

Polsko, které je členem Evropské unie i Severoatlantické aliance, podporuje Ukrajinu v boji proti ruské invazi a vyzývá k zastavení dovozu ruského plynu a ropy do Evropy. Tento postoj podle AP vyvolává obavy u některých Poláků.

Video  Humanitární katastrofa v Mariupolu. Zmutovaný Omikron v Evropě. A Žilková chystá Vzkříšení  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa