Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Brutální zásah Rusů proti Ukrajincům: Granáty a střelbou rozehnali protest v Enerhodaru

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
2. dubna 2022
17:46

Ruští vojáci násilím rozehnali demonstraci místních obyvatel v okupovaném ukrajinském městě Enerhodar, ve kterém se nachází Záporožská jaderná elektrárna. S odvoláním na místní úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Několik lidí podle ní Rusové zadrželi.

Obyvatelé Enerhodaru se podle Reuters shromáždili v centru města, aby vyjádřili svůj nesouhlas s okupací ruskými jednotkami. Zazpívali mimo jiné ukrajinskou hymnu.

Ruští vojáci podle místní správy demonstraci rozehnali a několik lidí zadrželi. „Okupanti rozhání protestující výbuchy,“ uvedly místní úřady na telegramu. Podle Reuters je na videu z místa vidět, jak Rusové hází do davu zábleskové granáty. Kolik Ukrajinců se demonstrace zúčastnilo a kolik jich Rusové zadrželi, není jasné.

Zástupci ukrajinských úřadů v Enerhodaru také ruské síly obvinili, že dnes ostřelovali jednu z částí města. Čtyři lidé přitom údajně utrpěli zranění. Jak upozornila Reuters, nelze zprávy z okupovaného města nezávisle ověřit.

V uplynulých týdnech se objevilo několik zpráv o protestech Ukrajinců v okupovaných městech především na jihu země, mimo jiné v Chersonu.

Enerhodar leží na řece Dněpr, několik desítek kilometrů jihozápadně od města Záporoží. Na jeho katastru stojí Záporožská jaderná elektrárna, která je největší v Evropě. Rusové ji získali pod kontrolu na počátku března.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa