Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrdinové z Hadího ostrova: Vyměnili je za okupanty! Proslavila je věta „Ruská válečná lodi, jdi do pr**le“

Autor: pma - 
25. března 2022
21:16

Dnes už legendární větu „Ruská válečná lodi, jdi do pr**le,“ řekli ukrajinští pohraničníci okupantům počátkem války na Hadím ostrově. Nejdříve to vypadalo, že jsou hrdinní vojáci po smrti. Ukázalo se ale, že byli zajati ruskou armádou. Nyní jsou naštěstí v pořádku zpátky na Ukrajině! Námořníci byli propuštěni výměnou za 11 ruských okupantů. Potvrdil to ukrajinský parlament.

Překvapivý návrat ukrajinských vojáků ve čtvrtek potvrdil ukrajinský parlament. Zajati byli poté, co krátce po začátku války bránili Hadí ostrov v Černém moři a Rusko je vyzvalo, aby se vzdali. Jejich věta „Ruská válečná lodi, jdi do pr**le,“ se vepsala do dějin a mnoho lidí ji s invazí na Ukrajině bude mít navždy spojenou.

Původně se předpokládalo, že 19 ukrajinských námořníků Rusko zabilo, ale to bylo později vyvráceno, protože byli nelegálně zajati jako váleční zajatci „Jde o porušení pravidel, zvyklostí války a mezinárodního humanitárního práva,“ uvedl v minulosti Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. „Jsme ale velmi rádi, že víme, že naši bratři jsou naživu a zdraví,“ dodali představitelé štábu ve zprávě

A nejenže ukrajinští hrdinové žijí, ale jsou už zpátky ve své rodné zemi. Ukrajinský parlament to přesně měsíc po ruské invazi potvrdil na Twitteru. Stalo se tak na příkaz prezident Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

„Ukrajina dnes vyměnila 11 ruských námořníků, které jsme zachránili z potopené lodi poblíž Oděsy, za 19 ukrajinských námořníků,“ prohlásil ukrajinský parlament na sociálních sítích. Uvedl také, že v podmínkách výměny bylo i vrácení ukrajinského záchranného člunu. 

18:06
Dnes

Moskevský soud zamítl odvolání amerického novináře Evana Gershkoviche proti nedávnému rozhodnutí prodloužit mu znovu vazbu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Reportér listu The Wall Street Journal (WSJ) je v ruské vazební věznici už déle než rok a on i jeho zaměstnavatel obvinění popírají. Washington považuje jeho zadržování za neoprávněné a požaduje jeho propuštění.

Dvaatřicetiletého reportéra zatkla ruská tajná služba FSB loni v březnu v Jekatěrinburgu na Urale. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, které podle ní shromaždoval o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Úřady proti němu nepředložily žádné důkazy, napsala už dříve zahraniční média.

17:36
Dnes

Lotyšské děti se od roku 2026 nebudou ve školách učit ruštinu jako cizí jazyk, ale budou se muset učit některý z jazyků Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru, oznámilo lotyšské ministerstvo školství.

17:27
Dnes

Charkovská televizní věž, kterou v pondělí těžce poškodil ruský útok, se bude patrně obnovovat až po skončení války, sdělil dnes šéf Charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov. Informovala o tom agentura Unian. V současné době se podle něj likvidují následky pondělního útoku a situaci bude možné plně zhodnotit až po odstranění všech sutin a po analýze stavu zařízení.

„Už máme opatrně optimistické prognózy. Pokud hovoříme o obnově konstrukce jako takové, tak to bude patrně po konci války vzhledem k tomu, že její výška je téměř 250 metrů,“ sdělil Syněhubov. Dodal, že v současnosti se hledají způsoby, jak nahradit funkce, které vysílač plnil. „Jde o problémy s digitálním televizním vysíláním. Ale alternativy existují,“ uvedl.

Zobrazit celý online

 

Video  Generál se nabídl jako rukojmí za děti! Biden v Polsku a Praha 6 mění názvy  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa