Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Obávaný zabiják a odstřelovač Wali žije! Ruská propaganda tvrdila, že byl zabit

Autor: pma - 
24. března 2022
05:00

Po vypuknutí války na Ukrajině neváhal ani minutu a vydal se na pomoc okupované zemi. Řeč je o známém kanadském odstřelovači, kterému se přezdívá Wali. V posledních dnech se po sociálních sítích šířily zprávy, že je snajper po smrti, opak je ale pravdou. Ukázalo se, že jde zřejmě o další ze zpráv ruské propagandy.

Válka na Ukrajině trvá už měsíc. Rusové mají ale nově důvod, proč se bát. K ukrajinské armádě se přidala významná posila, bývalý voják kanadské armády, kterému se přezdívá Wali. Ten je jedním z nejlepších a nejobávanějších odstřelovačů na světě. Své umění se naučil v Iráku a Afghánistánu. A po vypuknutí konfliktu na Ukrajině neváhal a pospíchal na pomoc do boje.

Své opravdové jméno se ale Kanaďan opět, podobně jako již v minulosti, rozhodl neodhalit. Pokud by Rusové totiž zjistili jeho identitu, mohli by se pokusit zlikvidovat jeho rodinu, která momentálně žije v kanadském Quebecu. 

Rusové fámami podlamují svou důvěryhodnost

O úspěšném snajperovi nebylo dlouho slyšet. Mnoho lidí se tak začalo domnívat, že je Wali po smrti. To ale není pravda. Odstřelovač je naživu a při síle. „Jsem dobře najedený, odpočinutý a vše je v pořádku,“ nechal se Wali slyšet v úterním rozhovoru pro Global News. Sdělil, že má teď sice trochu kašel, ale za pár dní se hodlá vrátit zpět na pomoc na frontu.

Na sociálních sítích se v minulém týdnu začaly šířit zvěsti, že Wali zemřel. I když neví, odkud se ty fámy vzaly, řekl, že to pro něj bylo překvapením. „Byl jsem asi poslední, kdo se dozvěděl zprávu, že jsem mrtvý," řekl. Podle něj za fámami o jeho smrti stojí ruská propaganda. „Myslím, že je to jen trolling. Ale zaráží mne to, takovou propagandou přijde ruský režim o svoji důvěryhodnost, když se pak objevím na veřejnosti a je zřejmé, že žiji," podotkl snajpr.

Jsem jen normální dobrý voják

V rozhovoru také Wali popsal, jak odlišné je válčení na ukrajinské frontě. „Není to tak, že by se tu všechno zhroutilo, stále je tu například internet. Většina bojových zón ale nemá elektřinu ani vodu a je tam chaos. Pokud půjdete ale do centra v Kyjevě, je to v pořádku,“ popsal. 

Ohradil se také proti tomu, že je jedním z nejlepších odstřelovačů na světě. „Jsem jen normální voják. Jsem dobrý voják, o tom není asi pochyb, ale jsem dobrý voják mezi ostatními dobrými vojáky,“ řekl skromně Wali. Na Ukrajině prý hodlá pomáhat tak dlouho, dokud „nevykoná svou povinnost“.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je na Ukrajině, sešel se se Zelenským. Ten řekl, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

13:11
Dnes

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

Zobrazit celý online

Video  Rusové unesli 11 evakuačních autobusů a ukradli dopravní letadla! A tají okupanti mrtvé?  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa