Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na Západ prchá mnoho ukrajinských dětí nemocných rakovinou: O život bojuje i baletka Anna (20)

Autor: rix, ČTK - 
28. března 2022
17:05

Z Ukrajiny prchají před válkou miliony lidí. Jsou mezi nimi i ti nejzranitelnější, malé děti. A aby toho nebylo málo, některé z nich ještě k tomu trpí i zákeřnou rakovinou. O život bojuje také dvacetiletá baletka Anna, která musela narychlo opustit svou rodnou zemi a doufá v lepší zítřky.

Malé pacienty s onkologickým onemocněním převážejí zvláštní vlaky především do Polska, kde je i specializovaná klinika. Příliv nemocných dětí bohužel neopadl, do nemocnice nepřetržitě proudí další a další konvoje. V jednom z nich přijela i dvacetiletá baletka Anna.

„Doma už byla blízko vítězství nad nemocí. Po vypuknutí války měla podstoupit poslední tři chemoterapie, ale to už nebylo možné. Navzdory obětavosti lékařů bylo těžké porazit rakovinu v úkrytu bez elektřiny a potřebných léků,“ vysvětlila rádiu Kielce svízelnou situaci její milovaná babička. Ta svou vnučku nenechala na holičkách a do Polska jela s ní.

Se složitou diagnózou bojuje dívka na místě společně s dalšími sto padesáti dětmi. Jak uvedl server Novinky.cz, kapacita nemocnice bohužel není neomezená. Po neodkladných zákrocích nešťastné děti putují do dalších polských nemocnic, případně dále do Evropy.

„Před několika hodinami dorazil konvoj dvanácti sanitek s 58 vážně nemocnými dětmi, jejichž léčbu koordinuje nadace Heroes. Ta některé z nich posílá do dětských nemocnic v Londýně, Paříži a dalších evropských metropolí, které nabízejí pomoc při jejich mimořádně náročné léčbě,“ potvrdilo rádio Kielce.

Podle UNHCR bylo ke 22. březnu evidováno 3,528.346 uprchlíků z Ukrajiny. Největší nápor je nadále na hranicích s Polskem, které za poslední téměř čtyři týdny překročilo 2,141 milionu uprchlíků, uvedla dnes polská pohraniční stráž. V pondělí přes polské hraniční přechody přešlo na 30.000 dalších lidí prchajících z Ukrajiny.

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala podle OSN největší uprchlickou krizi od druhé světové války, statisíce lidí zamířily i do Moldavska, Rumunska, Maďarska, na Slovensko, ale také do Česka nebo Německa. Až 90 procent uprchlíků tvoří ženy a děti, podle Dětského fondu OSN (UNICEF) z vlasti do bezpečí odjelo přes 1,5 milionu dětí.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Ruské jednotky bez jídla. Spekulace o pádu čínského letadla. A potopil Babiše syn?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa