Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusko poslalo na Ukrajinu rakety Kinžal. Co jsou hypersonické střely zač?

Autor: ČTK - 
19. března 2022
11:55

Ruská armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Podle agentury TASS to dnes oznámilo ruské ministerstvo obrany. Střely podle něj zničily velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země.

Hypersonické zbraně se pohybují nejméně pětkrát rychleji než zvuk a jsou díky rychlosti a manévrovatelnosti obtížně sledovatelné a zachytitelné. Podle vojenských expertů proti nim v současné době neexistuje účinná obrana. V posledních letech tento typ zbraní vyvíjí Rusko, Spojené státy, Čína i některé další země.

„Systém Kinžal s hypersonickými střelami zničil 18. března velký podzemní sklad raket a letecké munice ukrajinských jednotek v obci Děljatyn v Ivano-Frankivské oblasti,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ministerstvo také sdělilo, že ruská armáda zlikvidovala rádiové vysílací středisko ukrajinských ozbrojených sil poblíž přístavního města Oděsa.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Co jsou hypersonické střely?

  • Hypersonické zbraně se pohybují nejméně pětkrát větší rychlostí než zvuk (Mach 5). Mohou proniknout do vesmíru, většinou ale jejich let probíhá v zemské atmosféře.
  • Tyto zbraně vyvíjí v posledních letech Rusko, USA, Čína i některé další země.
  • Existuje několik typů vyvíjených protilodních či protizemních střel či bezpilotních letounů, z nichž některé už byly úspěšně testovány.
  • Podle vojenských expertů proti nim v současné době neexistuje účinná obrana, někteří se však domnívají, že tyto zbraně nejsou dostatečně přesné.
  • Díky své velmi vysoké rychlosti, pohybu v atmosféře a schopnosti manévrování jsou hypersonické rakety současnými systémy protiraketové obrany prakticky neodhalitelné.
  • K jejich pohonu se využívá jednoduchých reaktivních motorů, respektive varianty scramjet s nadzvukovým spalováním.
  • Hypersonické rakety mohou nést jaderné i konvenční hlavice.
  • Podle některých názorů může vývoj nové generace hypersonických zbraní narušit či změnit současnou globální vojenskou rovnováhu.
  • V současnosti je známo několik vyvíjených hypersonických letounů a střel v různých zemích.
  • USA: Armáda nemá zatím tyto zbraně ve svém arzenálu, zaměřovala se na jejich výzkum a testování. Vloni na začátku října skupina Lockheed Martin oznámila otevření první továrny na jejich výrobu. Armáda testovala například různé střely, kluzák Advanced Hypersonic Weapon či řadu bezpilotních letounů.
  • Rusko: V roce 2020 oznámilo, že do svého arzenálu zařadilo řízené hypersonické střely Avangard, které se uvolňují z mezikontinentálních balistických raket a jsou schopny cestovat v atmosféře více než dvacetinásobnou rychlostí zvuku. Ruský prezident Vladimir Putin střelu tehdy označil za "absolutní zbraň", která je podle něj naprosto nezranitelná prostředky protivzdušné obrany.
  • Moskva testuje také hyperzvukové střely Cirkon (Zirkon) odpalované z lodí či ponorek a podobné rakety s označením Kinžal, které vypouštějí stíhačky MiG-31. Raketa Cirkon je podle údajů uváděných ruskou armádou schopna dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu až 1000 kilometrů může zasahovat námořní i pozemní cíle. Podle prezidenta Putina mohou tyto rakety zasáhnout jakýkoliv cíl na Zemi a proniknout americkou protiraketovou obranou.
  • Ruská armáda provedla už několik testů se střelami Cirkon. Poprvé tato raketa letěla v únoru 2020 z fregaty Admiral Gorškov. Loni v říjnu pak během jednoho dne vypálila dvě střely Cirkon ponorka Severodvinsk, přičemž jednu při vynoření a druhou z hloubky 40 metrů. Další úspěšný test střely Cirkon potvrdil prezident Putin vloni na Štědrý den.
  • Dnes ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruská armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Střely podle něj zničily velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země.
  • Čína: V roce 2019 představil Peking například hypersonický kluzák Tung-feng 17, který byl podle médií schopen dosáhnout rychlosti Mach 5 až Mach 10 (6173 až 12.360 kilometrů za hodinu).
  • Loni v srpnu testovala Čína hypersonickou raketu schopnou nést jadernou nálož. Podle informací listu Financial Times (FT) raketa obletěla Zemi na nízké oběžné dráze a pak se zaměřila na cíl. Čínské ministerstvo zahraničí k tomu oznámilo, že nešlo o test hypersonické zbraně, nýbrž vesmírné rakety. Na konci října oficiálně potvrdil nejvýše postavený americký generál Mark Milley, že šlo skutečně o test čínské hypersonické střely.
  • KLDR: Koncem loňského září Severní Korea podle médií odpálila do moře novou hypersonickou raketu. Odborník na raketové střely, Čang Jong-kun z Korejské univerzity pro letectví a kosmonautiku ale řekl, že severokorejský test pravděpodobně nebyl úspěšný, poněvadž střela podle zhodnocení jihokorejských armádních zpravodajských služeb dosáhla jen rychlosti 2,5 machu.
  • Dalšímu testu letos v lednu osobně přihlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un. Odpálená střela zasáhla cíl ve vzdálenosti 1000 kilometrů. Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA šlo o hypersonický kluzák, který po oddělení od nosné rakety uletěl 600 kilometrů, pak 240 kilometrů manévroval a nakonec zasáhl cíl na moři ve vzdálenosti 1000 kilometrů.
  • Hypersonické zbraně vyvíjí i France, Německo, Austrálie, Indie či Japonsko, vývoj začal také v Íránu, Izraeli či Jižní Koreji.

Video  Lipavský v Blesku: Ukrajina válku vyhraje. Zmínil barbarství Rusů a „nechutné“ útoky  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa