Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zažila německé a ruské bombardování: Ukrajinská babička (86) ztratila prsty i příbuzné

Autor: rix - 
17. března 2022
16:16

Ukrajinská babička Oleksandra si už za život vytrpěla mnohé. Žije v Charkově, který za druhé světové války obléhali nacisté. To byla ještě mladé děvče. Při ostřelování Němci přišla o matku a sestru. Teď musí to samé utrpení prožívat znova kvůli ruským okupantům.

Hrůzy války se jí vrací jako ve zlém snu. Jako malá dívka zažila bombardování vlastního domu v Charkově. Přišla při něm o své blízké. Oleksandra doufala, že temné časy už jsou dávno pryč a odnese si jako vzpomínku „jen“ chybějící prsty. Teď ale tentýž dům, kde milá babička žila, bombardují ruští okupanti.

Jak již dříve deník Blesk informoval, Charkov se stejně jako zbytek Ukrajiny brání ruské válečné invazi a samotné město zažívá dnes a denně brutální ruské ostřelování. Už minulý týden ve čtvrtek ostřelovaly ruské síly jaderný výzkumný institut v Charkově, kde byl i experimentální jaderný reaktor. Raketa také zničila místní náměstí Svobody, kde je vládní budova, filharmonie a opera.

22:00
30. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:43
30. 4. 2024

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že je potřeba přehodnotit způsob koordinace mezinárodní vojenské pomoci pro Ukrajinu.

20:50
30. 4. 2024

 Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc zařadila na národní sankční seznam, dostal na Slovensku dočasnou ochranu, napsal dnes Deník N. Praha přitom počítala s tím, že Marčevskému v dohledné době dočasnou ochranu, kterou v Česku získal po ruské agresi na Ukrajinu, odebere. Tím by přišel o povolení k pobytu na celém území EU. Nyní ale bude záležet na postoji slovenských úřadů.

Zobrazit celý online

Video  Blesk Podcast: Tři týdny války na Ukrajině. Odborník odhalil Putinův poslední krvavý manévr.  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa