Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putin je válečný zločinec, musí složit účty za zvěrstva, shodli se v Senátu USA

Autor: ČTK, swp - 
16. března 2022
03:26

Senát USA v úterý jednomyslně schválil rezoluci, která označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince a vyzývá Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu a ostatní státy k vyšetřování ruské armády kvůli případným válečným zločinům spáchaným během ruské invaze na Ukrajinu. Podle agentury Reuters šlo o vzácný projev jednoty v hluboce rozděleném Kongresu.

„Všichni jsme se v této komoře spojili, demokraté i republikáni, abychom řekli, že Vladimir Putin nemůže uniknout skládání účtů za zvěrstva spáchaná na Ukrajincích,“ prohlásil lídr demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer ještě před hlasováním.

Rezoluci, kterou předložil republikánský senátor Lindsey Graham, schválili senátoři z obou stran.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

Zobrazit celý online

Rusko nazývá svou invazi na Ukrajinu „zvláštní vojenskou operací“, jejímž cílem je demilitarizovat a „denacifikovat“ Ukrajinu.

Putin také Ukrajinu označil za kolonii USA s loutkovým režimem a zemi bez tradice nezávislé státnosti.

Rusku se zatím nepodařilo ovládnout žádné z deseti největších ukrajinských měst, ale v mnohých z nich ostřeluje civilní cíle.

Video  Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa