Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Ukrajinci písničkou oslavují drony Bayraktar: Pomáhají jim letouny NATO, vyřadili i ruské vlaky

Autor: VaB - 
5. března 2022
08:42

Ukrajinská armáda ve válce používá ve velkém i turecké bojové drony Bayraktar TB2. Podařilo se jim díky nim vyřadit z provozu několik desítek kusů ruské techniky, která jela v konvojích. Jsou natolik oblíbené, že Ukrajinci napsali i písničku, ve kterém o nich zpívají. Důvod, proč jsou útoky bezpilotními letouny tak úspěšné, se pojí i s letouny, které létají kolem hranic s Ukrajinou. Dodávají jim totiž informace, které vidí ze speciálních letadel a piloti Bayraktaru mají díky tomu přesné pozice nepřátelských strojů.

„Přišli okupanti do naší Ukrajiny, uniformy nové, válečné mašiny. Ale trochu se jim roztavil inventář. Bayraktar,“ zpívají muzikanti na začátku písně. Původní video s chytlavou písničkou autoři umístili na YouTube, odkud ovšem rychle zmizelo. Existuje ale mnoho kopií.

Bayraktrar TB2 je dron z Turecka. Tento bezpilotní letoun byl vyvinut v roce 2014 a poprvé ho armáda nasadila o čtyři roky později v rámci operace proti kurdským milicím v Turecku. V překladu do češtiny se letoun jmenuje Vlajkonoš, pod svými křídly dokáže nést čtyři bomby různých druhů, vybaven je taky kamerou a může působit i jako průzkumný letoun. Ukrajina disponuje zhruba dvaceti kusy.

Výhodou je, že je ovládán z bezpečného místa kdekoliv na světě, třeba z bunkru nebo z velína v kontejneru. Při případném sestřelení tedy nedojde k ohrožení posádky. „Kremelská zrůda spřádá svou propagandu a lidé hltají jeho slova. Teď ale naučil se jedno nové ruský car... Bayraktar,“ zní v poslední sloce, která je hlavně o celé ruské agresi.

Hlídají Ukrajinu zpovzdálí

Podle Armádních novin se Rusku nepodařilo během prvních pěti dnů převzít moc nad vzdušným prostorem Ukrajiny, a to i přesto, že disponují daleko větší leteckou silou. Rusko tuto nadvládu stále nemá. Může to ale být i tím, že nemají dostatečně dobré radiolokátory, které by dokázal dron odhalit, a stíhači by jej tak mohli případně sestřelit.

Díky tomu Rusové zřejmě částečně ani nevědí, co nad Ukrajinou létá a kde. Mají také málo průzkumných letounů AWACS s rotujícím radarem na zádi, které by mohly nepřátelské letouny odhalit. V tom mají výhodu naopak ukrajinští obránci.

Z dálky jim totiž informace o tom, kde se aktuálně nachází nepřátelské letectvo, dodávají stroje NATO a Spojených států. Ty dennodenně špehují na hranicích s Ukrajinou a skenují pohyb ruské armády.

Kompilace sestřelů

Operátorům Bayraktarů se podařilo vyřadit a zničit už několik konvojů, jedním z nich byl i ten u obce Buča nedaleko Kyjeva. Ulice v městské zástavbě se stala šrotištěm zničené ruské techniky. Za tím stál právě dron Bayraktar a jiné týmy armády. 

Na YouTube se také objevila kompilace ze všech zatím prokazatelných útoků těchto malých ale zato vražedných dronů. Kromě kolon tanků a radarů se jim podařilo vyřadit dva vlaky s palivem. 

18:54
Dnes

Počet obětí ruského úderu na Oděsu z 29. dubna vzrostl na 7, informoval The Kyiv Independent. Počet mrtvých stoupnul, protože zraněný muž zemřel v nemocnici, informovala 8. května oděská městská rada.

18:15
Dnes

Estonsko si dnes předvolalo ruského chargé d'affaire kvůli rušení signálu satelitního navigačního systému GPS nad Pobaltím, oznámil na síti X estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna. Vyzval přitom k ukončení hybridních ruských útoků v Estonsku i v Evropě. Moskva a Tallinn si před dvěma lety po ruském útoku na Ukrajinu vzájemně vyhostili velvyslance, chargé d'affaire je tak nejvýše postaveným ruským diplomatem v zemi, uvedla agentura Reuters.

„Dnes jsme si předvolali ruského chargé d'affaires kvůli rušení GPS, které je porušením předpisů Mezinárodní telekomunikační unie a které způsobilo vážné škody v estonském letovém provozu. Hybridní aktivity Ruska, které narušují náš normální život v Estonsku i v Evropě, musejí skončit,“ napsal Tsahkna.

17:37
Dnes

„Skupina APT28 tento týden distribuovala škodlivý software, který cílil na polské vládní instituce,“ uvedl úřad NASK. V prohlášení nespecifikoval, které úřady byly terčem nebo zda byl útok úspěšný. Doporučil však správcům sítí, aby si ověřili, zda se malware nedostal k zaměstnancům.

Polsko už dříve uvedlo, že bylo v minulosti terčem skupiny APT28, která má podle členských zemí NATO vazby na ruskou vojenskou tajnou službou GRU. Skupina byla nyní identifikována jako pachatel nového útoku na základě „technických indikátorů a podobností s minulými útoky,“ cituje Reuters z prohlášení NASK.

Zobrazit celý online

Video  Útok na jaderný blok! 3 atentáty na prezidenta. A Rusové míří na Kyjev  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa