Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ruska v televizi mávala nápisem „NE VÁLCE“, dostala pokutu. U soudu mluvila o zločinech

Aktualizováno -
15. března 2022
17:38
Autor: ČTK, sova - 
14. března 2022
21:29

Čtyřicetiletá žena v pondělí proti válce na Ukrajině protestovala v živém vysílání ruské státní televize. V televizním studiu se objevila během hlavních zpráv s transparentem „žádná válka“ (no war), jak ukazuje video zveřejněné na twitteru. Hrozí jí zřejmě tvrdý trest vzhledem k nově přijatému zákonu, který až 15letým odnětím svobody postihuje lidi, kteří se postaví proti oficiální linii Moskvy. Podle lidskoprávní organizace Agora byla zatčena, podle serveru Meduza pak dlouho nebyla k nalezení. Telegramový kanál Sergeje Badamshina po několika hodinách informoval, že se objevila u soudu.

Ruský soud ženě udělil pokutu 30 000 rublů (přes 6000 korun). Informovala o tom agentura RIA Novosti. U soudu prohlásila, že se cítí nevinná a nadále je přesvědčena, že Rusko vůči Ukrajině páchá zločin, informovala agentura AFP. 

Státní agentura TASS v úterý uvedla, že Mariana Ovsjannikovová, jak se žena jmenuje, je zadržená a že vyšetřovací výbor, což je ruská federální kriminální ústředna, prošetřuje, zda se nedopustila trestného činu „veřejného šíření úmyslně lživé informace o použití ozbrojených sil Ruské federace“. Správní řízení kvůli přestupku „diskreditace“ ozbrojených sil s ní policisté nezahájili a případ předali federálním vyšetřovatelům.

Za „diskreditaci ozbrojených sil“ hrozí v Rusku pokuta, pokud se tohoto přestupku dotyčný dopustil poprvé, zatímco za „úmyslné šíření lživých informací“ o ruské armádě hrozí až 15 let vězení.

Finská televizní stanice MTV Uutiset upozornila, že ještě v úterý ráno Ovsjannikovová tweetovala ze svého účtu, že byla z vazby propuštěna do domácího vězení. Zároveň znovu zopakovala, že ničeho nelituje. Před polednem však byl účet Ovsjannikovové na twitteru smazán.

Policisté s ženou sepsali protokol

Novinářku podle prvních zpráv policisté odvezli na policejní stanici v moskevské čtvrti Ostankino. Když tam ale advokáti dorazili, policisté jim řekli, že zadržená tam není. Podobně právníci dopadli na strážnici televizního centra Ostankino. Berman serveru Medza potvrdil, že do úterního rána se Ovsjannikovovou nepodařilo najít ani na jiných policejních stanicích v Moskvě.

Deník Kommersant na svém webu napsal, že s Ovsjannikovovou, která do televizního studia vtrhla s protiválečným plakátem, policisté sepsali protokol podle paragrafu o „diskreditaci“ ozbrojených sil a že také televize Pervyj kanal incident vyšetřuje. O místě jejího současného pobytu se list nezmínil.

„Zastavte válku. Nevěřte propagandě.“

Válku na Ukrajině rozpoutanou Ruskem v únoru označuje Kreml jako „zvláštní vojenskou operaci“ s cílem „demilitarizovat a denacifikovat“ Ukrajinu. Stejný slovník používá i ruská státní televize, která dnešní incident prověřuje.

Žena, která vykřikovala protiválečná hesla, se při něm postavila za moderátorku zpravodajské relace s transparentem, na němž byl vedle anglického nápisu a ruské a ukrajinské vlajky také rusky psaný text: „Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou.“ Poslední věta byla znovu anglicky: „Rusové proti válce.“ Po pár vteřinách televize záběr přepnula a pustila další reportáž.

„Mlčky jsme sledovali nelidský režim“

Před svým činem natočila Ovsjannikovová video zveřejněné na twitteru, ve kterém se od televize distancuje.

„Stydím se za to, že jsem si dovolila lhát z obrazovky,“ říká. „Mlčeli jsme v roce 2014, kdy to všechno začínalo. Nevyšli jsme na demonstrace, když Kreml otrávil (opozičního politika Alexeje) Navalného. Jenom jsme mlčky sledovali tento nelidský režim,“ poznamenává.

Jasně také odsuzuje invazi do sousední země. „To, co se nyní děje na Ukrajině, je zločin a Rusko je agresorem. Odpovědnost za tuto agresi nese jediný člověk - Vladimir Putin,“ uvedla žena, která říká, že její rodiče jsou Ukrajinec a Ruska a nikdy nebyli nepřátelé. Hanby za bratrovražednou válku se podle ní nezbaví ani další generace Rusů.

Zelenskyj i další politici projevili vděčnost

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na tuto událost Ovsjannikovové na Telegramu poděkoval. 

„Jsem vděčný těm Rusům, kteří se nepřestávají snažit sdělit pravdu, kteří bojují proti dezinformacím a sdělují skutečná fakta svým přátelům a rodinám, a zvlášť té ženě, která šla do studia Channel One s antiválečným plakátem,“ řekl.

„Těm, kteří se nebojí protestovat: Dokud vaše země není úplně uzavřená před zbytkem světa a nepromění se v obrovskou Severní Koreu, musíte bojovat, nesmíte promarnit svou šanci,“ zakončil Zelenskyj. 

Neuvěřitelnou odvahu ruské novinářky a televizní produkční ocenila i vůdčí postava běloruské opozice Svjatlana Cichanouská a další světoví státníci.

Vyjadřuji sounáležitost s touto odvážnou ženou - editorkou Marinou Ovsjannikovovou. Represe vůči svobodným médiím v Rusku jdou stejnou cestou jako v Bělorusku - pravda je zakázána. A ty, kteří ji vyjeví, to stojí práci nebo svobodu,“ napsala Cichanouská.

Dokud jsou tu odvážlivci jako Marina Ovsjannikovová, která protestovala proti ruské válce a propagandě, nebo demonstranti v ulicích, Rusko má stále naději na lepší budoucnost,“ napsal na twitteru lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs.

Jde o neuvěřitelně odvážný čin,“ uvedl rovněž na sociálních sítích americký senátor Bernie Sanders.

Proti válce na Ukrajině se v Rusku o víkendu odvážily veřejně protestovat stovky lidí. Policie je pozatýkala.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024). Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk malují drony pro armádu (26. 4. 2024).
20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

„Chuligánství“, vymezil se mluvčí Kremlu

„Co se této ženy týče, jednalo se o chuligánství,“ odmítl jednání Ovsjannikovové mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který následně ruskou státní televizi vychválil jako příklad včasného a objektivního zpravodajství. Na tiskové konferenci upozornil, že případ prošetří příslušné úřady i samotný televizní kanál.

Za „dezinformace“ 15 let vězení

Ruští poslanci začátkem března jednomyslně schválili zavedení trestní odpovědnosti s možností uložit až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k protiruským sankcím. Například Český rozhlas kvůli tomuto kroku ruských zákonodárců stáhl z Ruské federace svou reportérku Ivanu Milenkovičovou.

Dopad zákona ukazuje i to, že když o incidentu v televizi informoval web nezávislého listu Novaja Gazeta, musel konstatovat, že obsah protestního sdělení nemůže zveřejnit. Na fotografii, kterou přetiskl, byl text na transparentu nejprve celý zamlžen a později se objevila alespoň věta „Nevěřte propagandě“.

Video  Nejlepší světový snajpr přijel zabíjet Rusy na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa