Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Komerční banka začala vyplácet vklady klientům Sberbank. Vysočina si na uložené miliardy počká

Autor: ČTK, for - 
9. března 2022
11:19

Klienti Sberbank CZ si od dnešního rána mohou do vybraných poboček Komerční banky přijít vyplatit náhrady vkladů. Před některými ráno před otevřením podle zpravodajů ČTK čekala menší fronta zájemců, například v Brně, Praze či Liberci, v jiných byl provoz od začátku plynulý a zájemců o výplatu jen několik. V centru Olomouce ochranka Komerční banky vpouštěla klienty Sberbank jednotlivě, fronta tam nevznikala. Náhrady se klientům Sberbank budou vyplácet následující tři roky, tedy do března 2025.

V pobočce Komerční banky v jihlavské Palackého ulici bylo ráno kvůli výplatám náhrad vkladů klientům Sberbank CZ živo, lidé stále přicházeli. Po 08:30 nemuseli dlouho čekat. Odcházející, které oslovila ČTK, byli s odbavením spokojení. Podnikatele směřují šipky do jedné odbavovací místnosti a fyzické osoby do jiných prostor o patro výš.

Kraji Vysočina v bance, která má vazby na Rusko, zůstalo 2,4 miliardy korun. Příspěvkové organizace kraje mají ve Sberbank zadržených 334 milionů korun. O náhradu podle údajů kraje mohou požádat i jeho příspěvkové organizace, samotného kraje se tento termín netýká. K penězům by se zřejmě mohl dostat až likvidací aktiv banky.

V Liberci byla menší fronta před Komerční bankou jen před otevřením. „Přišel jsem na půl devátou a za pět minut jsem byl venku. Vzali mě hned a vyřízeno bez problémů. Peníze jsem si nechal převést na jiný účet,“ řekl ČTK jeden z klientů.

V pobočce Komerční banky v Hradci Králové byl dnes dopoledne provoz související s výplatami vkladů u Sberbank plynulý a bez front. U vchodu do pobočky a v jejím vestibulu příchozí navigovali dva pracovníci banky. Před vchodem do banky hlídkovali podle zpravodaje ČTK dva policisté v autě.

Ani v Olomouci se dnes ráno fronty před pobočkou KB v centru města netvořily. Okolo 9:00 ve vestibulu čekali tři klienti. Pracovníci banky postupně lidi pouštěli dovnitř a vyřizovali agendu, provoz byl plynulý. Ani v Ústí nad Labem nebyla žádná fronta, zatímco v Brně stáli před jednou z poboček lidé ve frontě už před 8:00, kdy banka otvírala. I mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek ráno ČTK potvrdil, že výplata vkladů klientům Sberbank je zatím na pobočkách banky bez problémů a plynulá.

Video  Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank?  - Videohub
Video se připravuje ...

Lidé si mohou pro náhrady dojít na 40 vybraných poboček Komerční banky, u kterých je prodloužená otevírací doba od 8:00 do 18:00. Bezhotovostně bude možná výplata peněz na všech 241 pobočkách Komerční banky. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 000 eur, jeden vkladatel tak dostane maximálně přibližně 2,5 milionu korun.

Klienti Sberbank začali po ruské invazi na Ukrajinu na konci února vybírat své peníze a účty rušit. V pátek 25. února odpoledne Sberbank své pobočky uzavřela. Zastavila také internetové bankovnictví. Koncem února Česká národní banka oznámila, že zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem.

9:35
Dnes

 Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

09:44
Dnes

"Ruská armáda útočí letadly a dělostřelectvem na Doněckou oblast - jsou mrtví a zranění. Policie dokumentuje následky ostřelování," tweetuje Národní policie Ukrajiny.

9:04
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 920 lidí, 9 tanků, 13 obrněných vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa