Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tyhle osoby tvoří Putinovo okolí: Lavrov je známý, ale vliv mají Šojgu a špioni

  • Autor: BBC,mav - 
    6. 3. 2022
    05:00

    Vladimir Putin (69) málokdy vypadal tak izolovaně jako v posledních týdnech – a to i když se prezentuje se svými věrnými, vysokými představiteli bezpečnostního aparátu Ruské federace. Kdo do něj patří? Velký vliv mají někdejší Putinovi kolegové z KGB a Petrohradu, přibližuje BBC.

    V radě bezpečnosti, jež má působit jako poradní orgán prezidenta Putina, dělá místopředsedu exprezident a šéf strany Jednotné Rusko Dmitrij Medveděv (56), zasedá tam i premiér Michail Mišustin (56). Do Ukrajiny ale zřejmě nemají co mluvit, v této problematice v Kremlu dominují představitelé bezpečnostního aparátu. Putin si na tyto pozice dosadil „siloviky“, v USA by se řeklo „jestřáby“, zkrátka zastánce tvrdých pozic, obhájce ruské hrdosti a velikosti. A i od těch si drží Putin odstup - i fyzický, jak ukazují aktuální fotografie obrovského sálu či dlouhého stolu.

  • 1.Sergej Šojgu (66)

    Ministr obrany od roku, předtím byl 18 let ministrem pro mimořádné situace (a pár měsíců roku 2012 gubernátorem Moskevské oblasti). Dlouholetý důvěrník Vladimira Putina. Jezdí s ním lovit a rybařit na Sibiř, hovořilo se o něm jako o případném nástupci. Soustavně papouškuje prezidentova tvrzení o demilitarizaci Ukrajiny od údajné hrozby ze Západu. Připisují se mu zásluhy za vojenské uchvácení Krymu roku 2014. Odpovídá i za vojenskou rozvědku GRU, jejíž agenti mají na svědomí například pokusy novičokem otrávit přeběhlíka Sergeje Skripala a disidenta Alexeje Navalného nebo výbuch muničního skladu ve Vrběticích.

    „Nemá na starosti jen armádu, ale částečně i ideologii – v Rusku je ideologie hlavně o historii a on ovládá, co se sděluje,“ řekl pro BBC ruský bezpečnostní expert Andrej Soldatov. Ale když se podíváte na zveřejněné fotografie z posledních jednání, musíte pochybovat, zda mu dnes Putin naslouchá. Navíc Šojgu není voják, vypracoval se ze stavebnictví, přes krizový management a řízení záchranářů. Musí tak spoléhat na armádní odborníky.

    Ministr obrany Šojgu a velitel generálního štábu Gerasimov u Vladimira Putina, 27. února. Ministr obrany Šojgu a velitel generálního štábu Gerasimov u Vladimira Putina, 27. února. | Reuters

  • 2.Valerij Gerasimov (66)

    Video  Putinovi zlí muži  - Videohub
    Video se připravuje ...

    Armádní generál, náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil a také první náměstek ministra obrany. Jak připomněla BBC, zkušenosti s velením nabíral už v druhé čečenské válce (1999-2000). Od té doby byl u plánování všech ruských vojenských kampaní. Včetně dohledu nad únorovým cvičením v Bělorusku, z nějž se vyklubala invaze. Stejně jako jeho ministerský šéf Šojgu hrál klíčovou roli v anexi Krymu.

    Informovaný vládní zdroj BBC vyjádřil obavy, že i díky jeho osobě by ruští okupanti mohli využít taktiky z Čečenska, tedy těžkých dělostřeleckých útoků na civilisty, kdy bombardování Grozného stálo život na pět tisíc civilistů.

    Některé zprávy ovšem nyní hovoří o tom, že jak „speciální operace“ (navzdory Putinovu ujišťování) vázne a vojáci ztrácejí morálku, je teď náčelník odsunut na vedlejší kolej.

  • 3.Nikolaj Patrušev (70)

    Tajemník Bezpečnostní rady. „Nejtvrdší z jestřábů, už roky si myslí, že Západ jde po Rusku,“ hodnotí Ben Noble, profesor ruské politiky na University College v Londýně. Patří k triu Putinových věrných, jež s ním sloužilo už v KGB v Petrohradě, tehdy Leningradě, v 70. letech. U tajné služby se postupně vypracovával, i když se po pádu Sovětského svazu přejmenovala na FSB. Nakonec v jejím čele 9. srpna 1999 v čele vystřídal právě Putina, jehož tehdy Boris Jelcin jmenoval premiérem (a koncem téhož roku Jelcina nahradil jako prezidenta). Roku 2008 přešel do bezpečnostní rady, poradního orgánu prezidenta, to když Putin na čtyři roky přenechával prezidentský úřad Dmitriji Medveděvovi.

    Málokdo má na Putina takový vliv jako Patrušev. „Jeví se, že se Putin přichyluje k jeho extrémnějším pozicím,“ soudí Noble. Mj. tři dny před vpádem na Ukrajinu Patrušev zopakoval své dávné tvrzení, že USA mají „konkrétní cíl“, rozbít Rusko.

  • 4.Alexandr Bortnikov (70)

    Šéf FSB Alexandr Bortnikov. Šéf FSB Alexandr Bortnikov. | Kreml

    Ředitel Federální služby bezpečnosti (FSB), což je hlavní domácí bezpečnostní služba, kontrarozvědka. Další z leningradského tria Putinových souputníků, funkci zdědil po Patruševovi. Právě zdrojům z bezpečnostních služeb prý prezident naslouchá nejvíc. Asi i proto má FSB velký vliv na další bezpečnostní složky, rovněž má vlastní speciální jednotky.

  • 5.Sergej Naryškin (67)

    Ředitel civilní Služby vnější rozvědky (SVR) od roku 2016, třetí z trojice Putinových spoluagentů. V letech 2004-2008 vicepremiér, pak šéf kanceláře prezidenta Medveděva, 2011-2016 předseda Státní dumy – dolní komory Federálního shromáždění Ruské federace.

    „Kdyby z nějakých příčin bylo Rusko nuceno vést bojové operace či odvracet agresi země srovnatelné potenciálem s Ukrajinou, pak doufám, že každý chápe, kolik dní by takový konflikt trval. Dva, tři, nanejvýš čtyři dny. A všichni chápou, jaký by byl výsledek tohoto konfliktu,“ prohlásil sebevědomě roku 2016.

    Osmý den konfliktu, 3. března, pak ujišťoval, že čím je „speciální vojenská operace“ úspěšnější, tím víc roste hysterie Ameriky a NATO. „Protože USA a jejich spojenci nemají možnosti a odvahu to udělat otevřeně a čestně, vojenským a politickým způsobem, nastupují zákeřné pokusy o zavedení hospodářské, informační a humanitární blokády,“ citovala ho ČTK.

    Mezitím ho ale Putin seriózně zpražil během zasedání bezpečnostní rady, jež pak vysílala televize. „Prezident seděl za stolem jako pan učitel, zatímco jeho ministři, generálové, poradci a vrchní špioni byli usazení jako publikum čelem k němu. Jeden po druhém mu od pultíku přednášeli své referáty,“ popsal server Politico. „Putin netrpělivě bubnoval prsty, kontroloval si nehty a zvedal oči ke stropu. Povahu jeho autoritativního vlády odhalila mrazivá chvilka, kde se Naryškina ptal, zda by oficiálně doporučil uznat nezávislost separatistických regionů na východě Ukrajiny.“

    „Mluvte jasně, Sergeji Jevgeňjeviči, řekněte: prostě ano, nebo ne,“ vyplísnil ředitele, který se do svého vyjádření zamotal. A ještě v motání pokračoval, když prohlásil, že je i pro přijetí Luhanska a Doněcka do Ruské federace. „O tom se nebavíme. Bavíme se o uznání jejich nezávislosti,“ zpražil ho zjevně rozladěný prezident. Záznam dlouhého zasedání se před vysíláním sestříhal, čili je jasné, že toto ponížení Putin prezentovat chtěl.

    „Bylo to šokující. Putin je neuvěřitelně klidný a chladnokrevný, takže se lidé musejí ptát, co se tu děje,“ komentoval incident politolog Noble. Soldatov naopak soudí, že si prezident tu chvíli užíval: „Rád si zahrává se svým blízkým kruhem, udělal z Naryškina blbce.“

  • 6.Sergej Lavrov (71)

    Ministr zahraničí už 18 let, což je dalším potvrzením, že prezident spoléhá hlavně na lidi ze své minulosti. Proslul, že si vždy rád rýpne do západních představitelů, často i dost nevybíravě, ba vulgárně. Stanoviska Kremlu sice prezentuje světu, takže je z Putinových spolupracovníků jeden z nejznámějších, ale znalci soudí, že na rozhodování nemá velký vliv, což platí i pro otázku Ukrajiny. Tam vybízel k dalším diplomatickým jednáním, ale Putin ho ignoroval.

  • 7.Valentina Matvijenková (72)

    Prezident a šéfové obou komor parlamentu: Valentina Matvijenková, Vladimir Putin, Sergej Naryškin, 2012. Prezident a šéfové obou komor parlamentu: Valentina Matvijenková, Vladimir Putin, Sergej Naryškin, 2012. | Kreml

    Předsedkyně Rady federace – horní komory ruského parlamentu – od roku 2011, předtím byla osm let starostkou Petrohradu. Jedna z mála žen v Putinově okruhu. V parlamentu pomohla posvětit invazi, podobně působila roku 2014 při anexi Krymu. Ale že by o něčem skutečně rozhodovala? Jako u většiny ostatních členů bezpečnostní rady, i její role je nejspíš hlavně přispět k obrazu, že rozhodnutí Kremlu jsou výsledkem kolektivních diskusí, třebaže se šéf nejspíš rozhodl už dopředu. 

  • 8.Viktor Zolotov (68)

    Ředitel Národní gardy Ruské federace, kterou Putin zformoval roku 2016 po vzoru římských pretoriánů jako svým způsobem osobní armádu. Spadá přímo pod prezidenta, jenž do čela postavil svého osobního strážce Zolotova. Poznali se v 90. letech, když střežil petrohradského primátora Anatolije Sobčaka, Putinova politického mentora. S tehdejším místostarostou Putinem chodil Zolotov boxovat a zápasit judo.

    Garda narostla až na údajných 400 tisíc mužů, má mít na starosti ochranu hranic, terorismus, organizovaný zločin… Na její fungování si posvítili investigativci Alexeje Navalného, podle BBC zjistili, že „pretoriány“ krmí korupčnické vedení podřadným, zato předraženým jídlem. Zolotov si to vzal osobně, Navalného veřejně vyzval na souboj. „Nadělám z vás naklepaný, šťavnatý řízek!“ zahlásil na videu na oficiálním youtubeovém kanále Národní gardy.

    Když se teď na Ukrajině nedaří armádě, přebrala ve „speciální operaci“ iniciativu Národní garda. Akorát, že Zolotov nemá vojenský výcvik ani tanky, pročež jsou jeho bojovníci náchylní na střelbu ukrajinských obránců.

Video se připravuje ...
Další videa