Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na Ukrajině bojují i fotbaloví chuligáni: Jsou po zuby ozbrojení, o pomoc žádají fanoušky z Česka

Autor: VaB - 
5. března 2022
06:27

Do války na Ukrajině se zapojují i tamní chuligáni fandící a rvoucí se za různé kluby. Jde jak o ozbrojené skupinky, tak bijce zasluhující se o teritoriální obranu. Své kolegy z České a Slovenské republiky prosí o pomoc. Potřebuji totiž vybavení, kterého je na válkou zmítaném území málo. Ve válce bojují chuligáni z celé Ukrajiny, podařilo se jim zadržet i ruského operativce.

Mimo vojáky a dobrovolníky bojují na Ukrajině, kterou okupuje Ruská federace, mimo jiné i chuligáni – fotbaloví fanoušci, kteří jsou známí spíše tím, že dělají nepořádek na stadionech nebo vyvolávají rvačky s fanoušky jiných klubů.

Normálně mezi sebou sice bojují, teď se ale rozhodli spojit síly. „Chuligáni Dynama Kyjev jsou v různých divizích, které brání Ukrajinu. Bohužel kvůli velkému počtu dobrovolníků nemají Ukrajinci dostatek vybavení,“ stojí na facebooku.

Zároveň své „kolegy“ z České a Slovenské republiky vyzývají k pomoci. Nechtějí, aby na místo vyráželi bojovat, nicméně potřebují sehnat důležitý materiál. Nejčastěji jde o neprůstřelné vesty a helmy, lékárničky a jiný zdravotnický materiál nebo speciální brýle.

Hodit se jim budou i sluchátka pro vysílačky, kolimátory na zbraně nebo termokamery. „Děkujeme a děkujeme všem. Jsme ohromeni vaší podporou. Vyhrajeme válku a vítejte v našem domě!,“ dodávají.

Chuligáni z Kyjeva ale nejsou jediní, kteří bojují za svobodu své země. „Chuligáni Dynama Minsk v oddíle jedné nacionalistické skupiny brání strategický objekt v oblasti Kyjeva,“ doplňují na facebooku a přikládají fotografii čtrnácti po zuby ozbrojených mužů.

Další skupina hooligans pak chrání Charkov, i oni jsou podle fotek dobře vyzbrojeni. Ukrajinským fanouškům z Dněpru se v Kyjevě podařilo zajmout ruského vojenského průzkumníka, s fotkou zajatce se pochlubili na facebooku.

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

Zobrazit celý online

Video  Invaze sílí, firmy hlásí Rusku konec a Čečenci zneškodněni  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, ČTK
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa