Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Otázky a odpovědi kolem pádu Sberbank v Česku: Jak nepřijít o peníze a co s hypotékou?

  • Autor: Radka Růžičková,Jakub Kopřiva - 
    1. 3. 2022
    10:14

    Zahájili jsme kroky nutné k odebrání licence Sberbank. A to kvůli zhoršené situaci společnosti související s válkou na Ukrajině. To v prohlášení v pondělí uvedla Česká národní banka (ČNB). Jenže tím se dostalo do úzkých zhruba 120 tisíc klientů, kteří mají u Sberbank účty. Blesk proto sestavil přehled otázek a odpovědí, jak nepřijít o peníze či střechu nad hlavou.

    Jako jedna z menších až středních bank působí v tuzemsku Sberbank CZ. Ta spadá pod větší finanční dům spojující lokální pobočky v Evropě, jehož vlastníkem je jedna z největších ruských bank Sberbank Rossija. Tolik vlastnická struktura. Právě vazby na ruský stát způsobily, že lidé začali od čtvrtka českou Sberbank ve velkém opouštět, převáděli peníze z účtů jinam a vybírali si hotovost.

    A na to zareagovala centrální banka. „Česká národní banka zahájila kroky směřující k odejmutí povolení Sberbank CZ působit jako banka. Stalo se tak kvůli zhoršení likviditní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů poté, co došlo k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem,“ uvedla v prohlášení ČNB, která vydala i předběžné opatření, jež Sberbank zamezila nakládání s majetkem, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

  • 1.Co znamená odebrání licence pro klienty?

    Klientům Sberbank přestaly fungovat platební karty, nefunguje jim ani internetové či mobilní bankovnictví. Jsou tak dočasně »odstřiženi« od svých peněz.

  • 2.Dostanu zpět své peníze?

    Peníze v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou ze zákona pojištěny do výše 100 000 EUR (asi 2,5 milionu Kč) na jednoho klienta. Své peníze dostanete z Fondu pojištění vkladů. Ten spravuje zákonem zřízený Garanční systém finančního trhu (GSFT). 

  • 3.Co mám nyní dělat?

    „V tuto chvíli bohužel klientům nezbývá nic jiného než vydržet a čekat na zahájení výplaty náhrad pojištěných vkladů,“ vysvětluje Radek Šalša z České bankovní asociace (ČBA).

  • 4. Kdy své peníze reálně získám?

    Nejprve musí Česká národní banka oficiálně oznámit, že Sberbank CZ není schopna dostát svým závazkům. Pak začne fungovat systém zákonného pojištění vkladů. Podle nejnovějších informací začne výplata peněz nejpozději 9. března. 

  • 5.Získám z pojistky všechny peníze, které u Sberbank mám?

    Za vklady do limitu 100 tisíc eur (necelých 2,5 milionu korun) dostanete stoprocentní náhradu. 

  • 6.Musím o peníze žádat na nějakém formuláři?

    Ne, stačí přijít s občanským průkazem na pobočku Komerční banky, která bude výplatou pověřena,“ říká Radek Šalša. Není tedy nutné nic vyplňovat nebo se někam registrovat. 

  • 7.Co všechno musím v bance předložit?

    "Pokud se jedná o fyzickou osobu (občana), stačí občanský průkaz nebo pas. Fyzická osoba – podnikatel (OSVČ) navíc musí předložit výpis ze živnostenského rejstříku,“ říká Šalša.

  • 8.Je nějaký termín, během kterého si o peníze musím požádat?

    Výplaty náhrad probíhají po dobu tří let ode dne jejich zahájení. Výjimkou je případ, kdy budete žádat o výplatu zvýšené náhrady (dvojnásobný limit). V tom případě si musíte požádat, a to do dvou měsíců od oznámení o krachu banky.

  • 9.Jakým způsobem mi budou peníze vyplaceny?

    Můžete si zvolit, jestli chcete peníze převést na jiný účet (tj. bezhotovostní převod), nebo vyplatit v hotovosti na pobočce Komerční banky.

    Video  Pobočka Sberbank v Praze 5 na Smíchově skončila pomalovaná a znečištěná. (28. únor 2022)  - Aktu.cz
    Video se připravuje ...

  • 10.Mám u Sberbank několik účtů. Je každý z nich pojištěn na 100 000 eur?

    Vždy se sčítají všechny vklady jednoho vkladatele na běžných i spořicích účtech nebo termínovaných vkladech. „Pokud má jedna osoba u Sberbank CZ více účtů, zůstatky na nich se sčítají a teprve výsledná suma se porovná s částkou 100 tisíc eur. Pokud jí nedosahuje nebo se jí právě rovná, dostane klient ze zákona všechny své peníze zpět skrze fond pojištění vkladů Garančního systému finančního trhu,“ vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

  • 11.Platí limit pojištění 100 000 eur vždy?

    V některých případech může stoupnout na dvojnásobek. Je to u klientů, kteří si do banky uložili krátkodobě vyšší částku, která souvisí se změnou sociální situace. Například prodali nemovitost, přišlo jim penzijní spoření nebo dostali vypořádání v případě rozvodu. Pokud tyto peníze přišly na účet nejdéle 3 měsíce před krachem banky, vztahuje se na ně pojištění až do výše 200 000 eur. O výplatu peněz je nutné požádat do dvou měsíců od vydání oznámení ČNB o konci banky. 

  • 12.Mám u Sberbank hypotéku? Můžu přestat splácet?

    Ne, pokud máte hypotéku (nebo jiný úvěr), musíte ho dál splácet jako doposud. „Prozatím máme za to, že na osudu hypoték se ani po odebrání licence nic zásadního nemění. Klient splácející hypotéku by ji měl splácet dál, protože banka bude po odebrání licence spravována nuceným správcem. Lze předpokládat, že v rámci likvidace banky nucený správce pohledávky u hypoték následně prodá jiné bance a zase to bude pokračovat dál,“ potvrzuje Radek Šalša.

Video se připravuje ...
Další videa