Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praha se chystá na příchod uprchlíků: Ukrajinci budou mít MHD zdarma, připravují se i školy

Aktualizováno -
1. března 2022
11:24
Autor: jza - 
28. února 2022
14:18

Hlavní město se soustavně připravuje na příchod lidí prchajících před válkou na Ukrajině. Vznikly už informační kiosky a v úterý se plánuje otevření asistenčního centra v Ústřední budově Městské knihovny. Hledají se také kapacity pro výuku dětí s odlišným mateřským jazykem. Lidé z Ukrajiny také budou moci bezplatně využívat MHD, stačí se jen prokázat pasem nebo občanským průkazem.

Jak bude hlavní město v příštích dnech pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny, představil na tiskové konferenci primátor a radní. Zdeněk Hřib (Piráti) připomněl, že hlavní město už zřídilo informační web pomocukrajine.praha.eu, kde mohou lidé utíkající před konfliktem najít potřebné informace.

Hřib ocenil, s jakou vervou se Pražané vrhli obyvatelům východního státu na pomoc, zároveň ale poznamenal, že tyto aktivity je potřeba koordinovat. „Komunikujeme s kyjevskou radnicí. Víme, že mají urgentní nedostatek základních potravin a hygienických potřeb,“ řekl. Zároveň ale nedoporučuje, aby lidé nekupovali jednotlivé věci a spíše darovali peníze humanitárním organizacím, které pomoc organizují.

Nejlepší pomoc je koordinovaná

„Skutečně efektivní pomoc je pomoc důsledně koordinovaná. V tuto chvíli není vhodné vyrazit na vlastní pěst na hranice s Ukrajinou a snažit se sem někoho dovést, pokud pro něj nemáte zajištěné ubytování,“ doplnil primátor. Správně by měli obyvatele z hranic vozit do center pro uprchlíky. Pokud by přesto přivezli někoho do Prahy, mají podle primátora kontaktovat neziskové organizace.

V úterý se otevře centrum v Ústřední budově Městské knihovny na Mariánském náměstí, kde si budou moci uprchlíci vyřídit veškeré doklady. Podle zájmu by se pak měla tato služba rozprostřít na všechny pobočky. „Podle dohody s hejtmankou (Petrou) Peckovou (STAN) by to mělo být sdružené centrum Prahy i Středočeského kraje. Bude možné si zde vyřídit všechny potřebné papíry pro lidi přicházející z Ukrajiny včetně třeba zdravotního pojištění. Měl by tam být i pracovník úřadu práce. Plus by tam měli být lidé, kteří budou schopni vydat základní humanitární pomoc nebo poskytnout informace ohledně ubytování,“ řekl primátor.

Informační leták pro pomoc uprchlíků z Ukrajiny, který připravil pražský magistrát. Informační leták pro pomoc uprchlíků z Ukrajiny, který připravil pražský magistrát. | CNC/Jan Zázvorka

Radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) upozornila na to, že bude nejspíše potřeba, aby uprchlíci v Česku měli komerční zdravotní pojištění. Už teď jim ale někteří lékaři nabízí bezplatnou pomoc. „Nabízejí se praktičtí lékaři, kteří jsou ochotni ošetřit lidi bez pojištění,“ uvedla. 

MHD zdarma

Lidé z Ukrajiny budou mít také v Praze zdarma MHD. „Nebudou si muset vyzvedávat žádné kartičky, bude stačit prokázání se ukrajinským pasem nebo občanským průkazem,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Schienherr (Praha Sobě). Dopravní podnik také vyvěsil na některých linkách, které jezdí v okolí ruské ambasády ukrajinskou vlajku.

Na pomoc uprchlíkům se připravují také školy. Radní pro školství Vít Šimral (Piráti) upozornil na to, že v první vlně sem míří hlavně maminky s malými dětmi. Plánuje se porada s radními městských částí. „Zjišťujeme kapacity pro vzdělávání žáků s odlišným mateřským jazykem,“ doplnil radní. Cílem je nabídnout dětem, které dorazí do Prahy, možnost pokračovat ve vzdělávání.

Šikana je nepřípustná

Šimral také poznamenal, že ministerstvo školství rozesílalo dopis školám, aby se co nejlépe předcházelo rozepřím hlavně mezi ruskými a ukrajinskými žáky. Vláda je upozorňovala na to, že konflikt na Ukrajině není válka proti ruskému národu, ale proti Vladimiru Putinovi a dalším vůdcům, jako je běloruský prezident Alexandr Lukašenko. „Ta šikana, ke které by mohlo dojít, je pro nás naprosto nepřípustná,“ řekl radní.

Radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě) také řekla, že ve více než 240 kulturních institucí a umělců se spojilo a organizuje ve čtvrtek v 18 hodin na Kampě velký benefiční koncert Kultura pro Ukrajinu, na kterém se budou vybírat hlavně prostředky na veřejnou sbírku SOS Ukrajina.

Do pomoci se zapojila také pražská Zoo, která chce přispět k tomu, aby ukrajinští uprchlíci mohli alespoň na chvíli pozapomenout na hrůzy války ve své vlasti. Ukrajinské děti a ženy mohou navštívit pražskou zoologickou zahradu za symbolickou jednu korunu. Zoo na svém facebookovém profilu informovala v češtině i ukrajinštině, že jim stačí prokázat se ukrajinským pasem nebo občanským průkazem.

Video  Generál Pavel pro Blesk o invazi na Ukrajinu: Západ selhal, Putin se sarkasticky směje.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa