Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pomoc pražských radnic pro uprchlíky z Ukrajiny: Rodinám poskytnou ubytování, dětem školy

Aktualizováno -
28. února 2022
17:26
Autor: ČTK, diz - 
28. února 2022
12:24

Radnice Prahy 6 poskytne ubytování ukrajinským uprchlíkům a postará se o jejich děti v základních uměleckých školách, vypoví partnerskou smlouvu jednomu z obvodů ruského Petrohradu a navýší rezervu určenou pro krizové situace. Rozhodli o tom v pondělí zastupitelé městské části. Radnice rovněž poskytne materiální pomoc ukrajinskému městu Chmelnyckyj. Zároveň navrhne magistrátu přejmenovat část Korunovační ulice na svém území na Ukrajinských hrdinů. Praha 2 pro pomoc Ukrajině vyhlásila sbírku, vyčlenila finance a rovněž poskytne ubytovací či školská zařízení. Obdobně se zachovali i radlší pražské radnice.

Radnice pro uprchlíky vyčlenila několik bytů. „Včera (v neděli) v noci dorazila první rodina a máme ubytovány tři její členy,“ řekl starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Pro uprchlíky následně starosta vyhlásil mezi zastupiteli finanční sbírku. „Lidé, kteří sem přijeli, nemají prakticky nic. Chtěl bych vás poprosit, abychom mezi sebou vybrali alespoň nějakou symbolickou částku a pomohli jim překonat prvních několik dní,“ dodal.

Městská část pomůže uprchlým rodinám s péčí o děti, pro které chce vyčlenit volné kapacity v dopoledních hodinách v základních uměleckých školách. K dispozici budou rovněž psychologové a pracovníci, kteří dětem pomohou s jazykovou bariérou. Podle radní Marty Kubíkové (ODS) jsou školy připraveny uskutečnit také humanitární sbírky.

Na radnici se podle starosty v noci na pondělí obrátilo vedení ukrajinského města Chmelnyckyj s žádostí o humanitární pomoc. „Oslovíme i veřejnost, myslím si, že městská část má dostatek prostředků, aby této prosbě vyhověla,“ řekl Kolář.

Zastupitelé rovněž rozhodli, že ukončí spolupráci s Vasileostrovským obvodem v Petrohradu. Podle nich není možné spolupracovat s městem ze země, jehož vláda napadla suverénní stát.

Praha 6 dále navýší o 40 milionů na 111 milionů Kč rezervní fond pro krizové situace. Radní budou moci na základě rozhodnutí zastupitelstva rozhodovat o opatřeních souvisejících s pomocí Ukrajině až do 15 milionů korun. Opatření bude koordinovat pracovní skupina.

Přejmenování ulice

Na úvod jednání navrhl zastupitel Libor Bezděk (STAN) zařadit materiál, kterým radnice vyzve magistrát k přejmenování části Korunovační na území Prahy 6 na Ukrajinských hrdinů a mostu přes železnici po ukrajinském ženistovi Vitalii Skakunovi. Oba návrhy zastupitelé přijali. Místní názvy schvaluje magistrátní místopisná komise a následně rada hlavního města.

Útok Ruska na Ukrajinu odsoudili zastupitelé napříč stranami. Podle místostarosty Jana Laciny (STAN) neuškodí na všech úrovních veřejné správy pojmenovávat, kdo je agresor a kdo oběť. Zastupitel Ondřej Chrást (Piráti) poté řekl, že ruský prezident Vladimir Putin a jeho klika jsou zločinci. „Putin je zločinec, kterému nelze věřit ani slovo a který začal vraždit lidi,“ řekl Chrást.

Zastupitel Martin Polách (ANO) se omluvil vedení radnice, že před dvěma lety kritizoval její postup při odstraňování sochy maršála Koněva a považoval jej za příliš teatrální. „Tímto se omlouvám a jsem rád, že to bylo provedeno,“ řekl.

Pomoc Prahy 2

Ani vinohradská radnice nezůstala, co se solidarity s Ukrajinou týče, pozadu. Její vedení jednak odsouhlasilo finanční dar na podporu Ukrajiny ve výši 1 milionu korun. Radní také odsouhlasili poskytnutí ubytovacích kapacit, ale také školských zařízení pro děti uprchlíků z Ukrajiny. Pomoc se týká i oblastí sociální péče nebo zprostředkování zdravotní či psychologické pomoci.

„Válka na Ukrajině tvrdě dopadá na nevinné. Už nyní můžeme vidět, že stovky tisíc lidí jsou, či budou nuceny uprchnout ze své země a nutně potřebují naši pomoc se zajištěním základních životních potřeb. Nejčastěji jsou to maminky s dětmi a starší lidé,“ uvádí k tomu starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

Jednomyslně odsuzujeme bezprecedentní ozbrojený útok Ruské federace na Ukrajinu a vyjadřujeme plnou solidaritu s ukrajinským lidem,“ dodala starostka. Praha 2 zároveň na pomoc Ukrajincům zřídila i speciální účet v rámci vlastního nadačního fondu Dvojka srdcem.

Připojují se i další

Vyhrazení ubytovacích kapacit pro uprchlíky v pondělí schválilo zastupitelstvap Prahy 10. Starostka Prahy 10 Renata Chmelová (Vlasta) na jednání uvedla, že radnice zároveň koordinuje další místa, kde se již lidé z Ukrajiny ubytovávají. Nabídky pomoci podle ní mohou lidé z desáté městské části posílat na nově zřízenou mailovou adresu ukrajina@praha10.cz. Městská část také vyčlenila rezervu z rozpočtu na financování humanitární pomoci. Radnice Prahy 10 zřídí zvláštní komisi pro humanitární pomoc Ukrajině a zaměstná ukrajinsky mluvící koordinátorku.

Místostarostka Prahy 3 Margita Brychtová (Piráti) uvedla, že do ubytovny městské části již dorazily dvě matky s dětmi, jejichž muži narukovali k ukrajinské armádě. Další uprchlíky radnice ubytuje ještě dnes, k dispozici má zatím 40 lůžek. V tomto týdnu se podle místostarostky také uskuteční schůzky s řediteli mateřských a základních škol.

Vedení Prahy 4 podle mluvčího radnice Jiřího Bigase na žádost ředitele Ústavu pro výzkum totalitních režimů Zdeňka Hazdry schválilo vyhrazení kapacit pro ubytování válečných uprchlíků, konkrétně rodin zaměstnanců archivačních organizací na Ukrajině.

„Jde o historiky a archiváře, kteří pomáhali českým historikům při vyhledávání dokumentů o Češích uvězněných v některém z četných sovětských gulagů,“ uvedl místostarosta městské části Michal Hroza (TOP 09). Praha 4 také poskytne organizaci Ukrajinsko Evropská Perspektiva nebytové prostory v Táborské ulici k provozování humanitního centra pro uprchlíky.

Česká zemědělská univerzita

Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) poskytne příbuzným a blízkým svých ukrajinských studentů i dalším žadatelům z Ukrajiny ubytování na kolejích. Zatím na to vyčlenila 150 lůžek, další stovky jich ještě může uvolnit. Ve sbírce, kterou na pomoc Ukrajincům vyhlásila, se za čtyři dny shromáždilo půl milionu korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČZU Karla Mráčková.

V kampusu ČZU visí nyní podle Mráčkové orientační cedule v azbuce. K dispozici budou mít základní věci, jako jsou hygienické potřeby, potraviny či nápoje. Stravování pro ně bude zdarma po celou dobu pobytu, uvedla mluvčí. „Dále univerzita pro uprchlíky chystá například zdravotnickou a psychologickou pomoc,“ řekla.

Pro koordinaci ubytování pro uprchlíky a další humanitární pomoc vznikla při krizovém štábu univerzity skupina UKRAJINA help. Do pomoci se zatím podle Mráčkové zapojila zhruba stovka dobrovolníků z řad studentů a zaměstnanců školy.

Video  Boje v Kyjevě. Lidé prchají, prezident zůstává. A pomoc od Česka. 26.02.2022  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa