Centrální náměstí chybí na Petřinách dlouhá desetiletí. V podstatě už od 70. let minulého století, kdy mezi ulicemi Brunclíkova, Bubeníčkova a Na Petřinách vyrostl nový obchodní dům. Už tehdy se s náměstím počítalo, nikdy však nebylo realizováno. Nyní má v této oblasti své zájmy developer CPI Property Group. Postavit zde chce multifunkční budovu, ve spolupráci s Prahou 6 se však také domluvil na kultivaci celého prostoru a vzniku nového centrálního náměstí.

Náměstí chybí od 50. let

„Aktuální podobu projektu Centrální náměstí Petřiny projednala a přijala městská část Praha 6. Společně s investorem se nám od začátku volebního období podařilo najít kompromisy týkající se především snížení zástavby a vytvořit dostatek parkovacích míst, která v místě chybějí. Za nezbytné považuji zachování prodejny potravin a dostatek obchodních a nebytových prostor, tak aby centrum Petřin žilo. Jako největší přínos návrhu vnímám, že dojde k vybudování náměstí, které zde bylo zamýšleno už při původní výstavbě sídliště v 50. letech, a nikdy k němu nedošlo. Petřiny jsou skvělé místo k životu a nový komplex s centrálním náměstím otevírá možnost dalšího zlepšení,“ sdělil místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS)

Na novou podobu náměstí vypsal developer společně s Prahou 6 urbanisticko-architektonickou soutěž, kterou vyhrál návrh architekta Josefa Hlavatého. Porota posuzovala šest soutěžních návrhů a jako nejlepší z nich vybrala koncept architekta Josefa Hlavatého. „Vítězný návrh svým minimalismem velice citlivě souzní s okolním prostředím, zároveň jej ale náležitě dotváří. Měl by tak vzniknout ucelený velkorysý prostor náměstí pro budoucí komunitní život. Vhodně také reaguje na dopravní situaci v lokalitě,“ přibližuje klíčové charakteristiky vítězného konceptu radní Smutná.

Místním vadí chybějící participace

Místní však z návrhu příliš šťastní nejsou a přestože radnice mluví o tom, že participace proběhla, místní to tak nevidí. „Možná by stálo za to zapojit lidi formou místního referenda. Při rekonstrukci radnice na P7 to myslím zafungovalo skvěle,“ myslí si Petr T.

„Participaci s občany komplikovalo období lockdownů, proto dal investor obyvatelům nejen Petřin k dispozici emailovou adresu, kam mohli po několik týdnů posílat své dotazy a připomínky. Jinak u projektů, kde je investorem Praha 6, máme s participací také dobré zkušenosti, podobně jako tomu bylo u radnice v Praze 7. Takto jsme například postupovali při plánované revitalizaci parku Lázaro Cardénase v Bubenči,“ odpověděla městská část.

Nově navržené náměstí by mělo přirozeně navazovat na projekt multifunkčního domu s byty, supermarketem a dalšími službami, které využijí dvě plná podlaží objektu. Vítězný návrh nyní investor zpracuje do dokumentace pro územní řízení, jehož zahájení se předpokládá letos na jaře.

Fotogalerie
6 fotografií