Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Praze zbývá u Sberbank uložených 160 milionů. Více než půl miliardy už stihla vybrat

Autor: ČTK - 
28. února 2022
15:18

Pražský magistrát má na spořicím účtu u Sberbank 160 milionů korun, které dosud nestihl převést. Účet již město vypovědělo. Situaci řeší s ministerstvem financí (MF) a Českou národní bankou (ČNB). Z banky metropole v minulém týdnu převedla dalších 620 milionů Kč. Na dotaz ČTK to dnes řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Převodem peněz z banky reagoval magistrát na napadení Ukrajiny Ruskem. Do banky vložila v uplynulých letech peníze řada obcí i krajů.

Celkem mělo hlavní město u Sberbank 780 milionů korun. Spolupráci s bankou navázalo minulé vedení magistrátu. „Pravděpodobně šlo o důsledek situace, kdy řada bank na českém trhu odmítala přijímat depozita. S ohledem na možná geopolitická rizika jsem již před delší dobou inicioval revizi této spolupráce. To vedlo loni například ke stažení dlouhodobých depozit města,“ dodal Vyhnánek.

Přes půl miliardy

V předvečer invaze na Ukrajinu jsme převedli veškeré volné prostředky v objemu 620 milionů Kč do jiných bank. V té samé době jsme vypověděli spořicí účet, kde zbývalo 160 milionů korun, které jsme nemohli okamžitě převést. Jedná se o dvě promile finančních prostředků hlavního města. Jejich další osud aktivně řešíme s MF a ČNB,“ řekl Vyhnánek.

Finance dopravního podniku

Peníze ve Sberbank měl rovněž pražský dopravní podnik (DPP). Náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) dnes na dotaz ČTK řekl, že podnik všechny své peníze z banky již převedl jinam.

Reagují obce i kraje

Kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ dnes zahájila Česká národní banka. Vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů. Ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami banky tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o fungování banky. Zároveň některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlásily bojkot služeb banky. V pátek ve 14:00 banka uzavřela pobočky.

Do banky vložila v uplynulých letech peníze řada obcí i krajů. Například Kraj Vysočina má u ní má stále zřejmě přes dvě miliardy korun a v uplynulých dnech se mu podařilo převést jen část vkladů. Nyní zjišťuje, zda jeho vklady pokryje zákonné pojištění bank.

Video  Pobočka Sberbank v Praze 5 na Smíchově skončila pomalovaná a znečištěná. (28. únor 2022)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa