Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dojemné poděkování: „Uprchlický“ vánoční stromeček ze záchranných vest

Autor: zst, ČTK - 
26. prosince 2015
19:41

Neobvyklý obrázek se naskytl lidem na ostrově Lesbos. Na jedné z pláží, kde přistávají čluny s migranty, se objevil unikátní vánoční stromeček seskládaný ze záchranných vest. Kdo jeden ze symbolů Vánoc postavil není jasné. Šťastně na evropských březích nakonec přistáli i uprchlíci, kteří se vypravili z Libye a v pátek je zachránila loď Lékařů bez hranic. Mezi 129 migranty byly ženy i děti.

Loď Bourbon Argos organizace Lékaři bez hranic (MSF), pohybující se ve Středozemním moři mezi Libyí a Sicílií, zachránila na druhý vánoční svátek dalších 129 migrantů, včetně 15 žen a tří dětí. Informovala o tom humanitární organizace. Běženci i nadále připlouvají rovněž na řecké ostrovy Lesbos, Chios a Samos.

A právě na jedné z pláží ostrova Lesbos se objevilo originální a zároveň dojemné poděkování – ze záchranných vest uprchlíků postavený vánoční stromeček. Na jeho vrcholku byla nasazena čepice Santy Clause.

Lesvos, Greece 25 Secember 2015Christmas tree made by life vests from refugees arriving in the island of Lesvos....

Zveřejnil(a) Art Against dne 26. prosinec 2015

Balkánská cesta se ztenčila, ale nezastavila

Z řeckých ostrovů v Egejském moři uprchlíci dál směřují do řeckého vnitrozemí, jen v pátek jich do aténského přístavu v Pireu připlulo dalších 1700. Většina míří do bohatších zemí EU, zejména do Německa a Švédska. Z Řecka tak putují dále na Balkán do Makedonie a Srbska.

Nejprve migrační vlna směřovala hlavně ze Srbska do Maďarska. Poté, co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Když Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem, uprchlíci zamířili přes Slovinsko.

Od půlnoci do pátečních devíti hodin večer vstoupilo do Chorvatska 3339 migrantů, informoval v sobotu chorvatský deník Jutarnji List. Od začátku migrační krize pak prošlo zemí celkem přes půl milionu běženců. A jak chorvatský deník poznamenal, očekává se, že se proud uprchlíků v příštích dnech nezastaví.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) letos do Itálie připlulo asi 150 tisíc migrantů a na 820 tisíc se dostalo přes moře do Řecka. Téměř čtyři tisíce osob při této cestě podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zahynulo.