Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migrantů v Česku je rekordně málo. Uprchlická centra čeká zimní rekonstrukce

S nastávajícím koncem roku je v českých detenčních zařízeních rekordně málo běženců. Ministerstvo proto naplánovalo opravy a zrušilo záměr vybudovat další středisko v Králíkách na Orlickoústecku.
S nastávajícím koncem roku je v českých detenčních zařízeních rekordně málo běženců. Ministerstvo proto naplánovalo opravy a zrušilo záměr vybudovat další středisko v Králíkách na Orlickoústecku.  (Autor: Archiv - Lucie Zendlova)
Autor: ČTK, kle - 
3. prosince 2015
18:23

Pouze 126 lidí je v současné době zadržováno v jednom ze tří detenčních zařízení ministerstva vnitra v České republice. Kapacita Bělé pod Bezdězem, Drahonic a Vyšních Lhot je přitom 1392 míst. Ministerstvo proto zrušilo vznik dalšího zařízení v Králíkách na Orlickoústecku a plánuje stávající objekty opravit.

Ministerstvo vnitra chce využít nízkou obsazenost zajišťovacích zařízení pro cizince k opravám a zlepšení jejich vybavení, sdělila ve čtvrtek Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra. Aktuálně je obsazeno pouze 126 z 1392 míst.

Vnitro podle Malé přes aktuální nízkou obsazenost zajišťovacích zařízení neplánuje, že by se nějaké muselo uzavírat. „Díky nízké obsazenosti některých objektů můžeme zahájit potřebné opravy a obnovit část vybavení sloužící klientům,“ uvedla.

Namísto běženců vzniknou byty

Ministerstvo naopak odložilo přeměnu bývalého výchovného ústavu a dětského domova v Králíkách na pobytové zařízení pro cizince. Se záměrem ministerstva nesouhlasil například Pardubický kraj.

Králíky prosazují, aby z objektu vznikly byty, řekla starostka Jana Ponocná (Naše město). „Společnost Sněžník by chtěla z budovy ústavu udělat byty. Usiluje o to už dlouhou dobu,“ uvedla Ponocná. Společnost chce objekt odkoupit a přestavět na až 50 bytových jednotek mj. pro své zaměstnance.

Hejtman chce nyní intervenovat na ministerstvech, aby prázdný objekt ústavu stát prodal dotyčné společnosti. Dosud je ve vlastnictví ministerstva školství, ze státních institucí o něj projevilo zájem jen ministerstvo vnitra.

Podle ministerstva vnitra se o Králíkách uvažovalo jako o rezervním zařízení. Mělo být využito v případě zaplnění stávajícího centra pro uprchlíky v Kostelci nad Orlicí vzdáleném asi 25 kilometrů od Králík.