Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci nahánějí Čechům větší strach než Putin, bojí se ale i Spojených států

Autor: ČTK, kle - 
15. října 2015
18:26

Největší nebezpečí pro Česko představuje islámský fundamentalismus a příliv uprchlíků. Obavy z tohoto ohrožení se od května zvýšily. Lidé se více bojí i situace na Blízkém východě, naopak pocit ohrožení politikou Ruska se snížil. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM, zveřejněného ve čtvrtek.

Nejvíce lidí, 85 procent, označilo za velkou hrozbu pro Česko islámský fundamentalismus. Proti květnu se počet lidí, kteří v něm vidí riziko, zvýšil o tři procentní body. O pět bodů na 76 procent přibylo těch, kteří za velké nebezpečí označují migraci.

Strach z Ruska klesá, nedůvěra v USA roste

Naopak lidí, podle kterých je nebezpečím pro zemi ruská politika, výrazně ubylo. V květnu z ní mělo strach 59 procent lidí, nyní jich je 43 procent. Tedy zhruba stejně jako těch, kteří se obávají politiky USA, jejíž rizikovost v hodnocení veřejnosti od května naopak mírně posílila.

„Důvod poklesu obav z politiky Ruska můžeme spatřovat spíše v intenzitě informací o situaci na Ukrajině a vyostření jiných ohnisek bezpečnostních rizik, které se projevuje ve zvýšení obav spojených s migranty, islámským fundamentalismem a vývojem na Blízkém východě,“ uvedli autoři průzkumu.

Dalšími nejsilněji vnímanými riziky jsou terorismus a mezinárodní organizovaný zločin, bere je tak na 75 procent lidí. Od května jich ale ubylo. Naproti tomu u další potenciální hrozby, situace na Blízkém východě, se počet občanů majících z ní strach zvýšil z 59 na 65 procent.

Významným nebezpečím je pro Česko podle poloviny veřejnosti i chudoba v rozvojových zemích. Před čtyřmi měsíci si to myslelo 44 procent lidí. STEM provedl průzkum v druhé polovině září mezi tisícovkou respondentů.

Takhle vypadaly české protesty proti migrantům: