Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Put your hands on stůl,“ perlil tlumočník. S překladem musel pomoci uprchlík

Autor: sou - 
29. září 2015
10:30

Odmítnutí snídaně, žádosti o propuštění a skandování hesel jako „deport“ a „freedom“. Tak to mělo vyvolat zásah policistů v zajišťovacím zařízení pro uprchlíky v Medveďove na Slovensku. Jeden z nich si celou akci natočil na mobilní telefon. Tento záznam odhalil podle tamní ombudsmanky porušení lidské důstojnosti utečenců. Navíc tlumočník neuměl ani pořádně anglicky.

Celý záznam začíná před zařízením, kde je slyšet skandování uprchlíků, kteří žádají o propuštění. V budově je pak už nastoupená policie a ředitel zajišťovacího zařízení pro uprchlíky. Na pomoc si vzal i tlumočníka, který měl vše překládat do angličtiny. Jenže výzvy jako například: „Dejte ruce na stůl,“ překládá tlumočník i jako: „Put your hands on stôl.“

Na záznamu je rovněž vidět, že jeden z utečenců mluví slovensky mnohem lépe, než tlumočník anglicky. Podle informací DennikN.sk je zadržený už jedenáct měsíců. Co se ale děje mimo jídelnu, není pak už prý úplně jasné. Na chodbách celý zásah zabírají už policejní kamery a v pokojích kamery nejsou.

Celý záznam má v rukou i slovenská ombudsmanka Jana Dubovcová. Není ale oficiální, protože ho natáčel jeden ze zasahujících policistů na svůj mobil. Policie ho poskytla, protože má dokazovat, že nedošlo k žádné brutální bitce, jak tvrdí uprchlíci.

Podle ombudsmanky nebyl zákrok nevyhnutelný. „Ani personál, ani policisté, kteří tam jsou zařazení, neovládají anglický jazyk,“ míní Dubovcová, která byla v zařízení na kontrole. Vyčítala jim také to, že si nedokážou zajistit schopného tlumočníka. Neprofesionalita tam prý trčí na sto kilometrů. Navíc se jí ani nelíbí fakt, že uprchlíci byli nejdřív umístění na samotce, přestože to podle ní nejsou žádní zločinci.

Prezidium stojí za zásahem

„Policie trvá na tom, že služební zákrok byl zákonný a přiměřený,” uvedla pro DennikN.sk Denisa Baloghová ze slovenského policejního prezidia. Podle ní došlo k narušení vnitřního pořádku zařízení. Policisté se ho snažili obnovit „co nejmírnějšími prostředky a vysvětlováním“.

Zákrok byl podle policie zvládnutý profesionálně, o čemž svědčí prý i to, že při něm nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění. U některých cizinců policisté našli i předměty, které mohly sloužit jako zbraně. Celou věc nadále prošetřuje i policejní inspekce.