Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Šílená místa, kde uprchlíci složili hlavu: Metro, hřbitov i bývalý koncentrák

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    29. 9. 2015
    05:00

    Poté, co se dostanou na evropské břehy, přespávají občas uprchlíci, kde se dá. Někde jim nabídnou pomocnou ruku, i když třeba poněkud kuriózně. V Rakousku chtějí uprchlíky dát do domu tyrana Fritzla, v Německu jim připravili prostory bývalého koncentráku Dachau. Na pomezí Chorvatska a Srbska skupinu uprchlíků údajně zahnali na hřbitov, v Athénách museli vzít zavděk podchody v metru a parky.

  • 1.Řecko: Úkryt v metru

    Balkánská cesta, která je momentálně pro uprchlíky tou nejvyhledávanější, začíná u břehů Řecka. Na ostrovy jako Lesbos přijíždí uprchlíci každý den, situace v tamních táborech je neúnosná. Podle pobřežní stráže jen za srpen dorazilo do Řecka kolem 100 tisíc uprchlíků. Čekají pak na trajekty, aby se mohli vydat vstříc evropské pevnině.

     

    Podmínky na jejich cestě se přitom postupně horší, zima přichází. Deštivé počasí tak zahnalo migranty z Afghánistánu v Řecku do podchodů a stanic metra. Právě takový obrázek se naskytl v centru Athén u náměstí Victoria, kde museli složit uprchlíci hlavu na ulici nebo právě v metru. Provizorní tábory pak vznikají v athénských parcích.

    Uprchlíci v Athénách: Schovali se do průchodů, podchodů i vestibulů metra Uprchlíci v Athénách: Schovali se do průchodů, podchodů i vestibulů metra | EPA

  • 2.Chorvatsko: Uprchlíci na hřbitově

    Další provizorní tábor po cestě do Evropy vznikl v pohraničí Chorvatska a Srbska. Právě tam se odklonila balkánská cesta poté, co Maďaři zavřeli své hranice. Mezi obcemi Tovarnik a srbskou oblastí Šíd skončili imigranti na hřbitově. Ustlali si mezi hroby, někteří i na náhrobcích. Podle srbských médií tam však byli zahnáni chorvatskými policisty úmyslně, šlo totiž o srbské pravoslavné hroby. 

    Video Uprchlíci v chorvatsko-srbském pohraničí obsadili část hřbitova - Reuters
    Video se připravuje ...

    Uprchlíci na srbsko-chorvatské hranici: Chvíle odpočinku u drobné sakrální památky Uprchlíci na srbsko-chorvatské hranici: Chvíle odpočinku u drobné sakrální památky | Reuters

  • 3.Maďarsko: Nádraží do Evropy

    Na stovky choulících se uprchlíků pod dekami je možné narazit i na hranicích Maďarska a Rakouska. Čekají na odvoz do Nickelsdorfu na maďarsko-rakouské hranici. Samotné Rakousko však pro ně není cílovou stanicí, o azyl jich tam žádají jen desítky.

     

    Padají i usínají vyčerpáním, v cestě však chtějí pokračovat. Mezi uprchlíky nejsou zdaleka jen mladí muži, ale i senioři, ženy a děti. Po cestě přes Turecko, Řecko a Balkán míří do Vídně a dál. „Všechny moje vzpomínky jsou spálené. Ale bojím se o budoucnost. Obávám se o své děti,“ říká pracovnici UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) Syřan Omar. Když vydrží nekonečné čekaní a dostanou se do Nickelsdorfu, pomáhají jim nejen pracovníci Červeného kříže, ale i mnoho místních i hraničních dobrovolníků.

    Uprchlíci mířící do rakouského Nickelsdorfu Uprchlíci mířící do rakouského Nickelsdorfu | ČTK

    Na cestě do Nickelsdorfu: Holčička zakopla a padá. Uprchlík spí Na cestě do Nickelsdorfu: Holčička zakopla a padá. Uprchlík spí | Reuters

    Uprchlíci mířící do rakouského Nickelsdorfu Uprchlíci mířící do rakouského Nickelsdorfu | ČTK

  • 4.Rakousko: Fritzlův dům

    V Rakousku však také řeší skandál, když tamnímu ministerstvu jako ubytovnu pro uprchlíky nabídl dům doživotně odsouzeného tyrana Josefa Fritzla správce jeho majetku. Vyvolalo to pozdvižení. Fritzl ve sklepení domu 24 let držel a znásilňoval svou dceru.

     

    Hrůzné sklepní vězení, v němž se kdysi odehrávaly zlé věci, je dávno zaplněno betonem. A také jsme dům zbavili všech špatných vzpomínek. Je k dispozici uprchlíkům jakožto bezpečné ubytování,“ zdůvodnil správce majetku a Fritzlův advokát Walter Anzböck svou nabídku. „Do Amstettenu by se mohlo okamžitě nastěhovat 50 lidí,“ dodal. Město Amstetten to odmítlo, také rakouské ministerstvo vnitra už podle Kronen Zeitung dalo najevo, že nabídka „snad ani nemůže být myšlena vážně“.

    Fritzlův dům chtějí nabídnout uprchlíkům. Fritzlův dům chtějí nabídnout uprchlíkům. | Archiv

  • 5.Německo: Bývalé koncentráky

    Německo je pro uprchlíky zemí zaslíbenou. Na útulek pro lidi bez domova však byl přímo v Německu přeměněn přístavek bývalého koncentračního tábora Dachau na jihovýchodě země. Záměr kritizovaly pro změnu německé židovské organizace. „Tyto budovy plné historie mohou být přeměněny, aby sloužily sociálním účelům,“ vysvětlil v prohlášení starosta Dachau Florian Hartmann.

     

    „Jsme tu odevšad. Každopádně všichni jsme bez domova,“ řekl agentuře AFP jeden z obyvatel útulku, který žije v Německu už několik let a přišel o byt. Poté, co vyšlo najevo, že jsou uprchlíci ubytováni ve městě Schwerte i v objektu, který sloužil jako strážní budova v přidruženém táboře někdejšího koncentračního tábora Buchenwald, jde o další skandál tohoto druhu.

    V tomto skleníku byli nuceni pracovat pod dohledem SS lidé z koncentračního tábora Dachau. Uprchlíky spolu s lidmi bez domova ubytovali v přístavku bývalého koncentráku V tomto skleníku byli nuceni pracovat pod dohledem SS lidé z koncentračního tábora Dachau. Uprchlíky spolu s lidmi bez domova ubytovali v přístavku bývalého koncentráku | profimedia.cz

    Bydlení v Buchenwaldu. Bydlení v Buchenwaldu. | Profimedia.cz

  • 6.Francie: Život na ulici v Paříži

    Při své cestě po Evropě končí mnoho uprchlíků i na ulici. Je to ostatně i případ 23letého Syřana Ehaba Ali Nasera. Ten si rozbalil stan právě na chodníku na severu Paříže. Přišel tam po 18měsíční cestě z rodného Homsu. Pracoval tam jako prodejce na tržišti. Rok strávil v Libanonu, poté však necestoval přes Turecko, ale sever Afriky, až se dostal do španělského přístavu Melila. A dál do Francie. Sní o tom, že se stane profesionálním zpěvákem.

    23letý syrský uprchlík Ehab Ali Naser si postavil stan na ulici na severu Paříže 23letý syrský uprchlík Ehab Ali Naser si postavil stan na ulici na severu Paříže | Reuters

    23letý syrský uprchlík Ehab Ali Naser si postavil stan na ulici na severu Paříže 23letý syrský uprchlík Ehab Ali Naser si postavil stan na ulici na severu Paříže | Reuters

  • 7.Francie: Džungle v Calais

    Cesta přes Španělsko a Francii je další variantou pro uprchlíky. Nemíří do Německa, ale na britské ostrovy. Mnoho z nich však končí ve francouzském Calais, dál se nedostanou. Tamní „Nová džungle“, jak je dalšímu provizornímu uprchlickému táboru nedaleko lamanšského průlivu přezdíváno, tak roste dál. Dokládají to i letecké snímky oblasti, ve které vyrostly kromě stanů a nejrůznějších přístřeší (často ze dřeva) i kostely či stánky, kde se podnikavější migranti snaží prodávat základní potraviny.

    Všudypřítomné odpadky a nepořádek. I takový je tábor uprchlíků v Calais Všudypřítomné odpadky a nepořádek. I takový je tábor uprchlíků v Calais | Profimedia.cz

    Letecký pohled na provizorní uprchlický tábor v Calais Letecký pohled na provizorní uprchlický tábor v Calais | ČTK