Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hranice kvůli uprchlíkům uzavřeli Němci, Rakušané i Slováci. Češi ne

Autor: ČTK, sou - 
14. září 2015
12:25

Uprchlická krize v Evropě graduje, hraniční kontroly po Německu zavedlo nově i Slovensko a Rakousko. V Rakousku k hranicím zároveň poslali armádu, má jít až o 2200 vojáků. Němci podle nových odhadů čekají, že se jim za letošek dostane do země až milion uprchlíků. Češi zatím hranice nechávají otevřené, i když za to kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) tepe třeba šéf ODS Petr Fiala.

„Vše ukazuje na to, že letos nepřijmeme 800 tisíc uprchlíků, jak předpovídalo ministerstvo vnitra, nýbrž až jeden milion,“ uvedl německý vicekancléř Sigman Gabriel v dopise, z nějž citovala agentura DPA.

Německo letos muselo už několikrát přehodnotit odhady týkající se počtu přicházejících uprchlíků. Ještě v červenci vycházelo ministerstvo vnitra z toho, že země přijme kolem 450 tisíc žadatelů o azyl, minulý měsíc číslo stouplo na 800 tisíc. V loňském roce v Německu o azyl požádalo 203 tisíc lidí.

Gabriel rovněž hájil nedávné rozhodnutí německé vlády o dočasném znovuzavedení kontrol na hranicích s Rakouskem. Právě tudy do Německa přijíždí největší počet běženců na trase z Maďarska. Podle něj nejde o trvalé uzavření hranic nebo upírání práva na azyl.

„Každý, kdo na německém území požádá o azyl, smí až do vyřízení žádosti u nás zůstat. Od toho jsme neustoupili,“ uvedl vicekancléř. Kontroly u hranic prý mají jen pomoci příliv běženců lépe zvládat.

Už v neděli německý ministr vnitra Thomas de Maiziére oznámil znovuzavedení hraničních kontrol kvůli velkému přílivu uprchlíků do Německa. Uprchlíci si podle něj musí uvědomit, že si stát, do kterého budou v azylovém řízení zařazeni, nemohou vybírat. „Dublinské řízení a nařízení o registraci platí nadále v nezměněné formě a já žádám, aby se tím časem řídily všechny členské země Evropské unie,“ uvedl na nedělním brífinku Maiziére.

Ke kontrolám na hranicích přistoupilo i Slovensko

V souvislosti se stávající migrační vlnou v Evropské unii se i Slovensko rozhodlo k zavedení kontrol na svých hranicích. Podle tamního ministerstva vnitra vyslalo na hranice dalších 220 policistů a zintenzivnilo hlídky i v pohraničí mimo oficiální hraniční přechody.

Slovensko v uplynulých týdnech nečelilo výraznému náporu migrantů. Běženci pobývající v sousedním Maďarsku, které spojuje se Slovenskem hranice o délce 655 kilometrů, odtud zamířili hlavně do Rakouska a pak dále do západní Evropy.

Rakousko nasazuje na hranice armádu

Rakouská vláda pověřila armádu výpomocí při zvládání uprchlické vlny. Tamní kancléř Werner Faymann řekl, že těžiště činnosti armády nebude spočívat v kontrole hranic, ale v humanitární práci ve vnitrozemí. Armáda ale má být nasazena i na hranicích, pokud to bude vyžadovat situace. Rakouská armáda je v této věci kompetentní, což osvědčila během 20 let asistenčního nasazení na východních hranicích v minulosti, zdůraznil Faymann.

Kancléř také poukázal na to, že uprchlíci, kteří nyní procházejí Rakouskem a míří dále do Německa, mají nadále právo na azyl. Následně ale Rakušané obnovili hraniční kontroly s Maďarskem.

ODS chce kontroly i v Česku

Po obnovení hraničních kontrol začali volat i někteří politici v Česku. Chtějí je poslanci hnutí Úsvit i nezařazený Tomio Okamura. 

Vládu k uzavření hranic vyzval také předseda ODS Petr Fiala. „Vyzývám vládu České republiky, aby bez dalších prodlev přijala stejná opatření, jako již učinila SRN, Rakousko, Slovensko a Maďarsko, tedy aby uzavřela jižní hranici České republiky před možným pronikáním nelegálních uprchlíků,“ prohlásil. 

„V Rakousku se může v nejbližších hodinách nacházet až několik desítek tisíc lidí, kteří již nebudou moci přejít do Německa a ani se vrátit do Maďarska. Je třeba zajistit, aby se tato uprchlická vlna nepřelila do ČR. Zároveň je třeba úzce koordinovat postup se Slovenskem v případě, že by nelegální migranti pronikali z Maďarska a Rakouska přes česko-slovenskou hranici,“ dodal.

Aktuální opatření Německa a Rakouska na hranicích kvůli běžencům podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) problém migrace neřeší. Nejsou zajištěny vnější hranice schengenského prostoru, řekl novinářům po pondělním zasedání vlády v Brně. Česko proto podle něj na odpoledním jednání ministrů vnitra EU podpoří opatření k ochraně evropských hranic.