Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel kreslíř Pavel Reisenauer (†62): Náhlý skon zlomil kolegy, přítel zmínil bolavou duši

Autor: ČTK, trm - 
14. února 2024
15:04

Ve věku 62 let zemřel výtvarník Pavel Reisenauer, známý svými kresbami pro týdeník Respekt. O jeho úmrtí dnes informoval časopis na síti X. Reisenauer byl součástí časopisu podle šéfredaktora Erika Taberyho od roku 1990. V minulosti mimo jiné obdržel novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského.

Autor obálek a dalších kreseb v Respektu Reisenauer získal cenu Karla Havlíčka Borovského za rok 2008. Nadace Český literární fond mu ji udělila za jedinečnou výtvarnou reflexi domácího i světového dění. „Z ceny mám samozřejmě radost, ale je zajímavé, že jsem ji dostal, přestože nejsem novinář,“ řekl tehdy výtvarník ČTK.

V Respektu Reisenauer podle šéfredaktora nejdříve pomáhal s grafickou úpravou a následně začal připravovat titulní strany. „Za léta se jeho kreslířské umění propracovalo k dokonalosti. Kresby jsou také kronikou porevolučního dění v naší zemi. Byl nekorektní, ale zároveň nesmírně citlivý ilustrátor. Vysmíval se lidem u moci, ale prožíval osud lidí, kteří většinou žili na okraji. Těm se i snažil pomáhat,“ konstatoval Tabery.

Režisér Břetislav Rychlík na sociálních sítích napsal, že s Reisenauerem byl v kontaktu ještě v pondělí i v úterý. „V noci z pondělí na úterý mi volal s bolavou duší. Nikdy mi takto nevolal, po půlnoci. Vlastně mi léta nevolal. Dlouho jsme mluvili, na chvíli spojení vypadlo, volal znovu. Lákal jsem ho do Luhačovic, ať si odpočine, že mu zajistím pobyt. Smál se, že je v lázních Jáchymov,“ popsal.

Vendy O ( 14. února 2024 20:32 )

Byl v lázních a nikde se nepíše, proč zemřel.

lowel ( 14. února 2024 18:27 )

😕 proc mu nikdo nepomohl, nezajel k nemu. Co je to za dobu, ze kazdy krafa po telefonu, ale nenapadne ho, ze je to poradnde blbe. Pak to vzdycky dopadne takto a je fuk jake je ten clovek povahy, mel problem, hovor byl o problemu a volani o pomoc. nekdy staci podana ruka, vybrecet se nekomu na rameni...a hlavne ihned vyhledat pomoc

Vendy O ( 14. února 2024 16:57 )

Pod tím oznámením od Taberyho je zajímavý rozhovor s Pavlem Reisenauerem. Přijde mi, že to byl melancholický člověk, introvert. Tak teď už našel klid. ❤️‍

Zobrazit celou diskusi