Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Objeveno největší ohnisko ptačí chřipky: Utratit bude nutné 70 tisíc slepic na Třebíčsku!

Aktualizováno -
14. února 2024
13:08
Autor: ČTK - 
14. února 2024
12:22

Dvě nová ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky dnes byla potvrzená v komerčním chovu slepic na Třebíčsku. Je v nich celkem 70.000 drůbeže. Jsou to dvě hospodářství společnosti Líheň Studenec, jedno je ve Vanči a druhé v Častoticích. ČTK to sdělil Petr Majer z oddělení komunikace Státní veterinární správy (SVS). Jde o čtvrté a páté ohnisko v komerčním chovu drůbeže v ČR od začátku roku.

V rozmnožovacím chovu ve Vanči je ve dvou halách okolo 25.000 nosnic. V jedné je přes 13.000 kusů, které patří mezi genetické rezervy. „Státní veterinární správa aktuálně intenzivně hledá možnost, aby mohla být využita výjimka a drůbež z této haly mohla být vyjmuta z utrácení,“ uvedl Majer. Usmrcování 11.500 nosnic z tamní druhé haly začne ve čtvrtek. Po dokončení bude utracena drůbež v Častoticích.

Vzorky byly v chovu na Třebíčsku odebrané při monitoringu v hospodářstvích, které jsou v desetikilometrovém pásmu dozoru okolo ohniska ptačí chřipky v chovu kachen ve Valdíkově. „Na obou hospodářstvích již byla přijata předběžná opatření. V návaznosti na změnu nákazové situace budou rozšířena ochranná pásma okolo chovů a v nich vyhlášená mimořádná veterinární opatření,“ uvedl Majer.

Chov ve Valdíkově na Třebíčsku byl doposud největším ohniskem ptačí chřipky na Vysočině. V minulém týdnu tam bylo utraceno 50.000 kachen.

V Česku byl Valdíkov letošním třetím ohniskem nákazy v komerčních chovech v ČR. Předchozí dvě byla v Pardubickém kraji, v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo usmrceno 20.000 drůbeže a v Kosoříně 73.000 slepic a kohoutů.

Ptačí chřipka se letos v Česku vyskytla už v pěti velkochovech drůbeže, celkový počet zvířat určených k utracení dosahuje 210.000. Je to téměř třikrát víc než za celý loňský rok.

stařec ( 14. února 2024 14:48 )

Ptačí chřipka,podle mne vymyšlená,tu bude do posledního kuřete!!!!! Proč se neobnovují chovy drůbeže po likvidaci našich chovů??!!??!! Proč se neobnovily chovy skotu atd. Dle mého jde o totální likvidaci suverenity naši země!! nemáme fabriky,nemáme pole,nemáme potraviny atd. Zůstala nám armáda zprofanovaných a vlastizrádných politiků!!

Zobrazit celou diskusi