Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vánoční oslabení covidové vlny? Nemocí dýchacích cest v Česku ubylo, platí to i pro covid-19

Autor: ČTK, swp - 
27. prosince 2023
17:26

Nemocí dýchacích cest v ČR v předvánočním týdnu ubylo proti předchozímu týdnu o osm procent. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Krajská hygienická stanice Libereckého kraje. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) bude data publikovat až příští týden, uvedl na dotaz ČTK jeho mluvčí Ondřej Jakob. Počet pozitivních testů na covid-19 na 100 000 obyvatel se snížil podle dat MZd o 13,5 procenta.

Nemocnost chřipkou a dalšími respiračními infekcemi obvykle o vánočních svátcích klesá, potom případů znovu přibývá a vrchol epidemie přichází v lednu či únoru.

Naposledy tak podle grafu zveřejněného Hygienickou službou ČR bylo v roce 2020, další roky ovlivnila protiepidemická opatření, která měla bránit šíření koronaviru. Při těch nejpřísnějších se téměř nešířily ani jiné infekce včetně chřipky, loni naopak přišel vrchol epidemie už v prosinci.

V polovině prosince statistici evidovali nejvíc případů covidu od října 2022, pozitivní byly zhruba čtyři testy z deseti. Velká část lidí ale na test provedený zdravotníkem, který se do statistik hlásí, v současné době nechodí.

V předvánočním týdnu mělo evidovaný pozitivní test téměř 10 500 lidí. Proti předcházejícími týdnu jde o pokles o třetinu, přesto bylo v pracovní dny průměrně pozitivně testováno přes 2 000 lidí každý den.

Počty případů nemocí dýchacích cest v ČR na 100 000 obyvatel Počty případů nemocí dýchacích cest v ČR na 100 000 obyvatel | ČTK

Video  Prymula v Blesku: Celoplošná opatření neočekávám. „Covidária“ možná ano  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi