„Jelikož povodňové nebezpečí opadává, snažíme se postupně vracet na náplavky běžný život. Dnes přijatá opatření považuji za rozumný kompromis," uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Lidé mohou na náplavky na obou nábřežích buď pěšky, nebo na kole. Náplavky, stejně jako ostatní v Praze 1, 2 a 5, však nadále zůstávají uzavřeny pro vozidla. Vzhledem k tomu, že na obou náplavkách budou otevřeny i provozovny, bude platit výjimka pro vjezd zásobování. Vozidla se však budou moci zdržet pouze po nezbytně nutnou dobu, uvedl mluvčí. Na dodržování opatření budou dohlížet strážníci.

Hladina Vltavy v metropoli sice bude v následujících dnech vyšší, nicméně podle aktuálních informací a předpovědi meteorologů by se měl průtok stabilizovat v rozmezí 500 až 600 metrů krychlových za sekundu. „Přijatá opatření jsou preventivní a platí do odvolání. Praha bude situaci nadále sledovat a vyhodnocovat," dodal Provazník.

Vedení města kvůli zvýšené hladině řeky kromě výše uvedených opatření zakázalo rovněž například plavbu vyhlídkových lodí po Vltavě. Toto opatření bylo zrušeno od dnešních 08:00.

Meteorologové dnes zrušili pro část Česka výstrahu před povodněmi, která původně platila pro téměř celou zemi. Nebezpečí dále trvá hlavně na Labi. Hladina na dolním toku této řeky dosáhne vrcholu asi ve čtvrtek, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vzedmuté toky v posledních dnech působily potíže ve většině regionů. Místy byly zaplaveny silnice a hasiči museli zpevňovat hráze hrozící protržením či evakuovat lidi odříznuté od okolí vodou.