Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Předvánoční Barcelona: Fronty na selfie i ráj pro kapsáře. Vyplatí se tam jet? A co trhy?

  • Autor: DVL,lig - 
    15. 12. 2023
    05:30

    Barcelona čelí náporu turismu, například v turisticky oblíbeném Parku Güell se vytvořily dvě fronty – jedna při vstupu do parku a druhá při vstupu na balkón, ze kterého je vidět na celou Barcelonu a kde se lidé rádi fotí. Dostat se tam a pořídit si fotku je ale i poté boj – k pořízení fotky je třeba se procpat. Nepříjemně přeplněný je i prostor okolo chrámu Sagrada Família. Pozitivní zprávou však je, že se stavbařům nedávno podařilo přistavit čtyři věže a přiblížit se tak ke konečnému dokončení stavby. Aktuálně v Barceloně probíhají také vánoční trhy v Gotické čtvrti, což je oblíbený ráj kapsářů. Na co dalšího si v Barceloně dát pozor? A co lze naopak pochválit a doporučit?

  • 1.Turisté se ženou za selfíčky

    Je to neblahá budoucnost turismu? Při vstupu do Parku Güell, který je oblíbeným návštěvním místem Barcelony, se tvořily jen slabé fronty. To však už neplatilo pro populární místo v tomto parku, které je oblíbenou kulisou pro selfíčkáře a turisty všeobecně. Jedná se o prostorný balkón, který ohraničují barevné lavice, a za kterými se rýsuje nejen krásný výhled na celou Barcelonu, ale také na hlavní atrakce parku – dvě pozoruhodné a architektonicky netradiční budovy při vstupu do něj.

    A právě před balkónem se začaly tvořit obrovské fronty, které musely být korigovány pracovníky parku, aby si lidé mohli postupně pořídit fotografie. Vytvořila se tak ještě větší fronta než při placení vstupného a její vystání zabralo přibližně 8 minut, přestože se jednalo o konec listopadu, tedy o období po hlavní turistické sezoně. Fronty se pak ještě tvořily i na samotném balkónu před výhledem, což může trochu kazit zážitek z výletu.  

    Video  Fronta v Parku Güell  - Blesk
    Video se připravuje ...

    Park je jedním z nejznámějších děl architekta Gaudího, je poměrně rozlehlý, skýtá v sobě mnoho zajímavých architektonických prvků (viz. galerie) a je zařazen na seznamu památek UNESCO. Vstupné do něj stojí 10 euro (v přepočtu zhruba 244 Kč, pozn. redakce).

    Regulace turismu však i jinde v Evropě není žádnou výjimkou, ale jedná se spíše o narůstající trend. Turistů je totiž čím dál více, cestování je nyní nejdostupnější v historii a zvýšenou touhu po cestování ještě umocnila pandemická opatření. Kromě Barcelony zažívají obrovský nárůst turismu i města jako Benátky či Paříž. Ukázalo se, že velký počet turistů ovlivňuje místní obyvatele, rozvoj měst a dokonce i přírodní ekosystémy obklopující městské oblasti. Kvůli tomu města začala přijímat či uvažovat nad zavedením nejrůznější opatření, mezi které patří například zvýšené pokuty, vstupní poplatky či systémy časových úseků. Informoval o tom server ArchDaily

    Fronty na vyhlídku v Parku Güell Fronty na vyhlídku v Parku Güell | Blesk:Dagmar Vlašicová

  • 2.Vánoční trhy v Barceloně

    Vánoční trhy v Barceloně se opakovaně vyskytují na nejrůznějších žebříčcích těch nejkrásnějších. Populární je například trh Fira de Santa Llúcia, který je v Barceloně nejstarším a největším vánočním trhem. Nachází se před úchvatnou Barcelonskou katedrálou v okouzlující Gotické čtvrti. V posledních letech tam bývá až 300 stánků.

    Co však může být trochu problém, je opět přelidněnost, což z lidí činí velice snadné terče pro kapsáře, kteří už tak v Barceloně řádí dost i bez vánočních trhů. Je dobré se zde mít na pozoru – trhy jsou opravdu velice zaplněné.

  • 3.Současný stav chrámu Sagrada Família a stadionu Camp Nou

    Stavba unikátního chrámu Sagrada Família byla zahájena již v roce 1882 a trvá dodnes. Nicméně nedávno se stavbařům podařilo přistavit čtyři věže a dokončení chrámu se tak přiblížili. I tady bohužel platí, že vyfotit se kvůli návalu turistů je trochu komplikované. Před těmi nejlepšími místy na focení vždy stojí mnoho výletníků a lidé se musí na jednotlivá místa střídat. Cesta k chrámu je navíc také přeplněná a často lze narazit na nadšence fotící se přímo uprostřed cesty.

    V případě, že byste se chtěli podívat dovnitř chrámu, je třeba si zarezervovat místo dopředu. Obyčejné vstupné lze pořídit na oficiálních webových stránkách chrámu za 26 euro (v přepočtu přibližně 633 Kč). Termíny ve všední dny bývají volné, ale pokud byste se rozhodli pořídit lístek o víkendu na poslední chvíli, lístky už by nemusely být dostupné.

    Co se týče stavebních prací, aktuálně je v rekonstrukci i slavný stadion Camp Nou, svatostánek klubu FC Barcelona. Po částečné demolici vznikne nová stavba. Jeho návštěvu nelze v současnosti doporučit, protože z něj nejde skoro nic vidět.

    Sagrada Família Sagrada Família | Blesk:Dagmar Vlašicová

  • 4.Pozor na kapsáře i prodejce suvenýrů

    Ministerstvo zahraničních věcí varuje občany, aby se v Barceloně měli na pozoru především před kapsáři. Ty jsou ve městě velkým problémem a v některých případech mohou být přepadení i násilná a to právě na místech, kde se vyskytuje mnoho lidí, tedy v turisticky atraktivních lokalitách. To platí především o ulici La Rambla, kdy se nedoporučuje se v ní pohybovat v noci. Nepříliš populární není ani čtvrť Raval, kde pobývá mnoho prostitutek, bezdomovců či drogových dealerů, kteří by vám velice pravděpodobně nabízeli drogy.

    Hrozí dále nebezpečí terorismu ze strany džíhádistických radikálních skupin či částečně i od mezinárodních drogových kartelů. Španělsko bylo v minulosti svědkem řady teroristických činů, konkrétně v Barceloně to bylo naposledy v roce 2017.

    Za zmínku stojí také prodavači nejrůznějších suvenýrů, kterých je všude v centru nepřeberné množství a u kterých je třeba také být trochu na pozoru. Zajímavé právě je, že ceny jednotlivých prodejců se mohou dramaticky lišit. Vylepšené vějíře tak někde stojí třeba 10 eur (v přepočtu přibližně 244 Kč) a jinde 4 eura (v přepočtu přibližně 98 Kč). Prodejci v tom navíc umí chodit – velice citlivě reagují na verbální i neverbální projevy kupujícího. Budou se snažit vnucovat vám různé zboží a bude těžké jim říct ne, protože jsou velice ochotní, milí a usměvaví. Nejlepší je nic nekupovat, ale pokud byste chtěli potěšit své blízké suvenýrem z Barcelony, je tedy dobré si nejprve pár stánků projít a zmapovat si ceny a pak se tvářit, že o nějaké zboží nemáte zájem, i když ho ve skutečnosti máte – když to tak zahrajete, prodejce vám s nejvyšší pravděpodobností nabídne třeba i poloviční slevu, příkladem může být tričko s potiskem, které normálně stojí 20 eur (v přepočtu přibližně 487 Kč), ale po slevě cena činí 10 eur (v přepočtu zhruba 244 Kč).

  • 5.Závěrem: lze Barcelonu doporučit?

    Barcelonu rozhodně doporučit lze, pokud vydržíte davy turistů. Barcelona je jedno z největších a nejpozoruhodnějších měst v Evropě, ve kterém lze navštívit mnoho krásných míst. Mezi taková místa, kromě již výše zmíněných, patří například pláž Barceloneta, Picassovo muzeum, pohádkový Park Ciutadella, náměstí Plaça d'Espany a mnoho dalšího (více viz. galerie). Kromě toho se město pyšní metrem s 11ti linkami o celkové délce 125 kilometrů.

    Ocenit lze také příjemné počasí, kdy ještě na konci listopadu chodí lidé v přechodových bundách či v mikinách. V Barceloně také nepotkáte mnoho českých turistů, což mohou ocenit lidé, kteří touží po absolutní anonymitě. A milovníky hudby jistě potěší španělské kytary, pouliční umělci hrají v Barceloně opravdu často a velmi dobře.  

    Vhodná doba na návštěvu Barcelony může být ještě teď. Velice levné lety lze například u Ryanairu pořídit v období od 14. do 18. prosince, kdy jedna zpáteční letenka vyjde v tuto chvíli na pouhých 429 Kč. Z letiště se pak lze dostat pomocí metra, které jezdí v pátek a sobotu i přes celou noc.

    Pláž Barceloneta Pláž Barceloneta | Blesk:Dagmar Vlašicová

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi