Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sílí covid v Česku? „Celá republika zaznamenává nárůst počtu případů,“ uvedli odborníci

Aktualizováno -
13. listopadu 2023
11:00
Autor: ČTK, DVL, swp - 
13. listopadu 2023
09:03

Přes nárůst počtu nakažených covidem se dlouhodobě významně nezvyšují počty hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem nemoci. Intenzivní péči jich potřebuje v Česku méně než 40. Novináře o tom dnes informoval náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř 300 000 obyvatel, zejména starších 65 let. Proti chřipce je očkováno 560 000 lidí. Situaci v nemocnicích podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové ovlivňuje právě očkování. „Celá republika zaznamenává nárůst počtu případů,“ uvedla Macková. Velkou odezvu kampaně, která ji má zvýšit, zaznamenala hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová v zařízeních sociální péče.

„Navzdory rostoucím počtům nakažených osob covidem-19, ale i dalšími respiračními onemocněními, dlouhodobě nerostou počty hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem v rámci nemocnic. Co to znamená? Situace je zvládána v rámci aktuálně dostupných kapacit,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Aktuálně intenzivní péči potřebuje v Česku méně než 40 osob. 

Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř 300.000 obyvatel, zejména starších 65 let. Proti chřipce je očkováno 560.000 lidí. „Dále probíhá očkování proti covidu-19 a i chřipce a nově je možné se nechat očkovat i proti RS virům. Očkování probíhá ve spolupráci s praktickými lékaři. Zapojilo se jich velmi mnoho. A díky nim se nám právě daří očkovat seniorní populaci starší 70ti let,„ pokračoval Pavlovic. 

Z testů, které dělají poskytovatelé zdravotních služeb, hygienici zachycují v pracovních dnech průměrně 1050 nových případů nákazy, maximální denní hodnoty dosahují 1500.

„Celá republika zaznamenává nárůst počtu případů,“ uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková a připomněla, že je důležité dodržovat opatření. 

Počty nakažených nicméně nepřevýšily očekávání. „Stále se pohybujeme pod epidemickým prahem,“ řekla Macková a dodala: „Čísla jsou obvyklá.“

Zdravotní dopady šíření viru jsou v Česku i okolních státech relativně mírné. Riziko těžkého průběhu onemocnění je spojeno zejména s rostoucím věkem pacientů, jejich případnými chronickými zdravotními potížemi a sníženou imunitou. Typický pacient s těžkým průběhem covidu je nyní starší sedmdesáti let.

Situace je podle Mackové stabilní a odpovídá podzimnímu období i u akutních respiračních infekcí a chřipkových onemocnění. Počty případů chřipky, RS viru i dalších onemocnění typických pro sezonu rostou v meziročním srovnání podle expertů standardně. V následujících týdnech bude zřejmě nemocných přibývat.

Předseda České vakcinologické společnosti a Národního institutu pro zvládání pandemie Roman Chlíbek na tiskové konferenci připomenul význam očkování.

„Jakkoli si mnozí po letech na přítomnost covidu-19 už zvykli, tak zejména u neočkované populace může i nadále vyvolat velmi těžký průběh onemocnění,“ uvedl.

Video  Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout naráz.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 15. listopadu 2023 09:01 )

Už nadělali víc než dost škod. Ať nestraší před Vánoci,už dost r......i tuto zemi,tak alespoň tady prosím držet pysk 🙈

naidka ( 13. listopadu 2023 13:24 )

Válek na první fotce napodobuje zákeřný covid.

pistora ( 13. listopadu 2023 10:19 )

Na té fotce chybí jen provázky a loutkovodič -celej Spejbl!

ad-ga ( 13. listopadu 2023 09:13 )

Podle fotky vysílá signály nebo je už chytá? Neměl by už raději s celou vládou odstoupit než nadělají víc škody?

Zobrazit celou diskusi