Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zemětřesný roj na Chebsku! Otřesy přesáhly třetí stupeň, doprovázelo je dunění

Aktualizováno -
4. listopadu 2023
17:38
Autor: ČTK - 
4. listopadu 2023
14:37

Seismografy na Chebsku dnes zaznamenaly otřes o síle 3,25 stupně. Je to poprvé v současné vlně otřesů, kdy magnitudo, tedy síla otřesu, byla vyšší než tři. Otřesy se objevily po delší době ve středu. Zatím nejsilnější otřes byl v pátek, kdy přístroje ukázaly 2,6 stupně. Vyplývá to z údajů Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Zatím nejsilnější otřes se odehrál dnes před 13:00 severně od Lubů u Chebu a byl v hloubce 9,28 kilometru.

Takový otřes už mohou zaznamenat i lidé. Na Chebsku jsou kromě chvění země charakteristické dunivé zvuky, které otřes doprovází. Při síle otřesu okolo tří stupňů jsou ale škody na povrchu spíše výjimečné.

Otřesy se na Chebsku vyskytují jako zemětřesný roj. To je takový druh seismické aktivity, při níž se seismická energie uvolní nikoli ve formě jednoho silného zemětřesení a případných dotřesů, ale sérií velkého množství (až několika tisíc) slabších jevů během několika dnů až měsíců.

Velká většina rojových zemětřesení je velmi slabá a obyvatelé okolních obcí je nepocítí. Podle seismologů nelze vyloučit, že seismický roj ještě zesílí a může pokračovat i několik týdnů.

„Roj v západních Čechách pokračuje, dnešní jev M3.3 v 12:58 byl určitě pocítěn,“ uvedl Geofyzikální ústav Akademie věd ČR na sociální síti X.

 

Video  Češka natočila první chvíle po zemětřesení v Maroku.  - Se svolením Ewy Ohlídalové
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi