V Praze se bude prezenčně konat asi 40 akcí. Děti i dospělí se na akci díky Českému vysokému učení technickému budou na vlastní kůži moci vyzkoušet, jak funguje detektor lži, nebo za pomoci umělé inteligence odhalí tajemství rozpoznávání emocí. Česká zemědělská univerzita zase nabídne program o rostlinách. Návštěvníci programu například zjistí, proč jsou květy barevné a jaká je jejich hlavní funkce, nebo budou moci pod mikroskopem sledovat rostlinná pletiva. Univerzita Karlova představí digitální technologie ve stomatologii. Program připravily například také Vysoká škola ekonomická, Vysoká škola chemicko-technologická, výzkumné ústavy Akademie věd ČR či pražské hvězdárny.

Noc vědců se letos uskuteční v neobvyklém termínu, a to o týden později, než bývá běžné. Tradičně se totiž v celé Evropě koná poslední pátek v září. V původním termínu, tedy 29. září, pořadatelé spustí na webu on-line program, informovala dříve mluvčí Ostravské univerzity Jitřenka Navrátilová. Noc vědců zastřešuje pošesté jako národní koordinátor seskupení dvou ostravských univerzit. Jde o Ostravskou univerzitu a VŠB - Technickou univerzitu Ostrava.

Video
Video se připravuje ...

Noc vědců Brno 2016 - výboje elektřiny Zdeněk Matyáš

Noc vědců se bude konat ve 33 městech v Česku, program zahrnuje přes 1300 akcí. Akce vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005. Jejím cílem je ukázat lidem, že věda není nudná, a také bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněné univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra a další organizace, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show nebo hudební vystoupení.

Fotogalerie
5 fotografií