Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Generál Kolář se vzdal prestižního postu. Odešel z velení mise na Sinaji, proč tak učinil?

Autor: ČTK - 
25. září 2023
08:45

Generál Pavel Kolář po půl roce skončil ve funkci velitele mezinárodní pozorovatelské mise MFO na Sinaji. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Kolář podle ní požádal o předčasné ukončení z osobních důvodů. Mise, která dohlíží na dodržování mírové smlouvy mezi Izraelem a Egyptem, se Kolář ujal počátkem letošního března. Více než 1100 vojáků a přibližně 800 civilním zaměstnancům měl velet dva roky.

Generálmajor Kolář skončil ve funkci velitele mise MFO na Sinaji ke 4. září. Podle Dvořákové požádal o předčasné ukončení vyslání na zahraniční operaci sám Kolář z blíže neupřesněných rodinných a osobních důvodů.

Kolář na žádost webu iROZHLAS o vyjádření nereagoval. Tiskové oddělení MFO pouze uvedlo, že k věci nemá žádný další komentář.

Kolář byl 14. velitelem sil mise MFO. Letos 5. března ve funkci vystřídal generálmajora Evana Williamse z Nového Zélandu.

Mise MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé) je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek izraelsko-egyptské mírové dohody z roku 1981. V misi slouží přes 1100 vojáků, nejsilnější kontingenty mají USA, Kolumbie a Fidži.

MFO má hlavní sídlo v Římě a dvě regionální kanceláře v Tel Avivu a Káhiře. Na Sinajském poloostrově ze dvou základen – North Camp u El Gorah a South Camp v Šarm aš-Šajchu. Mezi hlavní úkoly MFO patří provoz kontrolních a propouštěcích míst, hlídková a pozorovatelská činnost podél hranic Egypta a Izraele a na území Sinaje a zajištění volné plavby přes Tiranskou úžinu.

Česká armáda se do MFO poprvé zapojila v roce 2009. Nyní v ní slouží patnáctičlenný tým letecké jednotky se strojem CASA C-295M, který má za úkol monitorovat situaci společně s mezinárodními pozorovateli na palubě letounu a zajišťovat přepravu osob a materiálu.

Video  Černochová v Hráčích: "Chtěli mě za prezidentku". A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi