Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Škoda Auto pozastaví výrobu v Kvasinách. Kvůli ničivým povodním chybí ze Slovinska komponenty

Autor: ČTK - 
8. září 2023
09:49

Škoda Auto pozastaví nejméně na týden od 11. září výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen. ČTK o tom dnes informovala za automobilku Ivana Povolná. Podle předsedy podnikové rady a odborového předáka Jaroslava Povšíka se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq.

„Společnost Škoda Auto může potvrdit, že záplavy ve Slovinsku postihly subdodavatele, který dodává komponenty pro spalovací motory modelů značky Škoda a dalších koncernových značek. Je vyvíjeno úsilí o plné obnovení výroby v tomto závodě. Aktuálně je subdodavatel schopen dodávat pouze v omezeném rozsahu," uvedla Povolná.

„Z těchto důvodů dojde k pozastavení výroby v kvasinském závodě na týden od 11. září 2023. V tuto chvíli nelze vyloučit změny v produkčních objemech ani v závodě v Mladé Boleslavi, kde výroba zatím probíhá beze změn," doplnila Povolná.

Týmy automobilky podle ní pracují na snížení dopadů výpadku dílu. Automobilka se nechce vyjadřovat k přesným počtům a modelům.

Povšík dnes ČTK řekl, že situace by se mohla zlepšit v týdnu od 18. září. Týmy automobilky podle něj kvůli chybějícímu dílu zkouší i dodavatele v Číně. Společnost se snaží udržet co nejvíce zaměstnanců ve výrobě. „Výroba modelu Enyaq se (denně) navýší o 50 kusů na 550," řekl Povšík.

Kvůli chybějícím dílům od dodavatele zastavila ve středních Čechách výrobu i kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic. Neplánovaná odstávka začala 22. srpna a potrvá i příští týden, minimálně do pátku 15. září. Toyota postrádá plastové díly od společnosti Novares CZ Zebrak, jejíž výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna požár.

Video  Lijáky ve Slovinsku (3. - 4. 8. 2023)  - Blesk
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 8. září 2023 15:28 )

Taková továrna je závislá na jednom dodavateli???

Dan Fikacek ( 8. září 2023 12:40 )

Muzou zacit delat ty kolobezky jak Seat kola

verka1 ( 8. září 2023 10:53 )

Kdo pracuje přes agentury nemají nárok na žádné peníze, většinou tam pracují cizinci. Nebudou mít peníze na zaplacení bydlení a jídlo.

krapotkin ( 8. září 2023 10:13 )

Tak ekošílenci můžou být spokojení. Elektrická popelnice se bude vyrábět dál. Je jen otázka, kolik lidí s podprůměrnými almužnami, silně zredukovanými vládou podporovanou inflací, si ji bude moci dovolik koupit a vyhodit tak nemalý peníz za něco, co je nepřeveze bez nabíjení ani přes Čechy.Tyhle paskvily mají výfuky v Tušimicích, ale to je přece jedno. Ať se tam lidi klidně zadusí.

Zobrazit celou diskusi