Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Peklo na Rhodosu vychladlo: Český konzulární tým se vrací, ministerstvo zrušilo i telefonní linku

Autor: ČTK, swp - 
28. července 2023
19:40

Z požárem zasaženého Rhodosu se vrátí speciální konzulární tým, který mimo jiné pomáhal českým turistům přímo na letišti. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Dnes také úřad zrušil zvláštní telefonní linku, která byla zřízena v neděli. Situace na ostrově je podle resortu několik dnů stabilizovaná.

Linku ministerstvo zřídilo pro podávání informací o aktuální situaci v oblasti i pro pomoc českým občanům, kteří se na místě ocitli v nouzi. Operátoři na ní vyřídili 349 hovorů, z nichž 52 bylo od českých občanů, kteří na ostrově Rhodos byli v kritické situaci. Čtyři hovory byly od občanů na Korfu, zbytek od příbuzných v ČR či od lidí, kteří žádali informace při plánované cestě do rizikových oblastí.

Ministerstvo také rozhodlo o návratu konzulárního týmu, jehož součástí byli dva konzulární pracovníci a dva hasičští důstojníci. Tým pomáhal českým občanům dostat se do letadel, v případě potřeby jim vydával náhradní cestovní doklady, komunikoval s představiteli místních řeckých orgánu, spolupracoval s delegáty cestovních kanceláří a podával Čechům informace i psychologickou podporu.

„Členové týmu rovněž aktivně vyjížděli mimo letiště a zjišťovali, které oblasti jsou v tom kterém okamžiku zasaženy požáry a jaký je faktický stav například v ubytovacích zařízeních,“ dodal resort.

Všechny požáry v Řecku se už podařilo dostat pod kontrolu. Podle řeckých médií o tom dnes ráno informovala civilní služba. Nebezpečí vzniku a dalšího šíření požárů však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké. Výstraha před extrémním rizikem vzniku požárů dnes platí v šesti oblastech, což je o jednu méně než ve čtvrtek.

Video  Požáry na Rhodosu: Přílet evakuovaných českých turistů do Prahy  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi