Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Češi vzali dovolené útokem. Last minute zájezdů moc nebude, varují cestovky. Které země nejvíc frčí?

Autor: ČTK, BLK - 
5. července 2023
08:40

Stejně jako minulý rok budou Češi i letos vybírat z omezeného počtu takzvaných last minute zájezdů, tedy těch na poslední chvíli. Stojí za tím především silné prodeje pobytů v předprodeji. Při výběru budou mít výhodnější pozici flexibilní klienti, představa o termínu, typu hotelu nebo i destinaci již nemusí odpovídat nabídce. Vyplývá to z informací cestovních kanceláří (CK) a agentur, které oslovila ČTK.

„Hlavní sezona se prodává od ledna, kdy byl extrémně silný first minute, rodinné pokoje jsou pryč, bungalovy, kempy, to všechno je z velké části vyprodané. A co zbylo, stojí cenu, která odpovídá přetlaku poptávky a nedostatku nabídky,“ řekl ČTK mluvčí CK České kormidlo Aleš Kotek. Někteří klienti podle něj letos žádají nižší cenu, než jakou mohou last minute zájezdy poskytnout. Jako každý rok budou moci vybírat především z posledních dvoulůžkových pokojů, dodal.

Last minute pobyty nejsou podle mluvčí cestovní agentury Invia Jiřiny Ekrt Jiruškové vyhledávané tak jako v minulých letech. Klienti totiž musí často slevit ze svých nároků, na popularitě proto nabírají spíše zájezdy v předprodeji, často se prodávají s půlročním předstihem, uvedla. „Nabídka na poslední chvíli už navíc nebývá ani příliš finančně výhodná. Zpravidla jde o dvojlůžkový pokoj bez možnosti přistýlky pro děti a obvykle musíte počítat s odletem do 48 hodin,“ dodala.

V některých oblíbených letoviscích a hotelech je nabídka last minute pobytů na letní prázdniny již nyní omezená, řekla ČTK mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. „Pokud budou zájemci o dovolenou flexibilní, tedy nebude jim záležet na konkrétním datu odjezdu a návratu nebo destinaci, dovolenou na last minute určitě pořídí,“ řekla.

Žádané jsou podle mluvčího CK Alexandria Petra Šatného letos zájezdy především v termínu kolem dvou červencových státních svátků. Vyhledávané jsou také dvoulůžkové pokoje s dvěma přistýlkami, v některých hotelech jsou již dokonce vyprodané, dodal. To, že budou letos Češi vybírat z omezené nabídky last minute zájezdů, potvrzuje rovněž ředitelka CK Travel Family Blanka Hrubá. „Bohužel budeme čerpat z našich nasmlouvaných kapacit a ověřovat další dostupnost požadovaných kapacit u hoteliérů,“ sdělila ČTK.

Zájem o first minute pobyty byl tento rok značný také v CK Blue Style, kapacity proto firma musela navyšovat. K nejoblíbenějším destinacím patří v létě Řecko, Bulharsko, Turecko, Tunisko a Egypt, uvedla mluvčí Lucie Bukovanská.

Silný příliv turistů čeká rovněž Chorvatsko, v počtu přenocování a turistů již za letošní rok o více než tři procenta překonalo stejné období z předcovidového roku 2019. Nejoblíbenější destinací je Istrie. Češi v Chorvatsku od začátku roku dosáhli přibližně milionu přenocování, skončili tak pátí za Němci s 6,4 milionu přenocování, řekli ČTK zástupci Chorvatského turistického sdružení.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil.  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

Josef124 ( 9. března 2024 13:19 )

My jezdíme na dovolenou po ČR a přijde mi, že jsme v našem okolí jediní. Všichni jsou tím mořem, Chorvatskem nebo Itálií úplně posedlí. Vždyť ale i tady je tolik pěkných míst a hlavně nás pak dovolená nestojí tolik a už vůbec si na ni nemusíme půjčovat peníze. Půjčujeme si akorát obytné auto z http­s://ww­w.ka­rava­ny-strakonice.cz/ , protože dovolená v něm je neskutečná svoboda .

trintin ( 5. července 2023 13:18 )

Češi vzali dovolené útokem?? Hloupá reklama se má týkat Čechů v exekuci anebo samoživitelek s minimální mzdou?

Karim Salim ( 5. července 2023 12:25 )

Docela solidní reklama, až trapná Doporučuji Itaka.pl odlety Wroclaw , Krakow, Katowice a je hafoool last minute.
Na tento článek skočí jen blbec!
Jo a navíc, v hotelu přes polskou cestovku nebudete močky, jako s českou.

Larry61 ( 5. července 2023 11:39 )

Jen trouba by cestoval třeba do Egypta bez CK.

Zobrazit celou diskusi