Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ministerstvo má páku na neposlušné řidiče: K zákazu řízení skupinová terapie! Koho se novinka týká?

Autor: red, inf - 
27. června 2023
05:00

Pokud řidič dostane po 1. červenci zákaz řízení na delší dobu než 18 měsíců, bude muset na terapii. Ty se rozběhnou až v dubnu příštího roku. Počítá s tím novela zákona o silničním provozu.

„Terapeutický program bude skupinová terapie, kterou bude muset absolvovat každý řidič, jenž se dopustil přestupku nebo trestného činu, za který mu byl uložen zákaz řízení na dobu delší 18 měsíců, nebo který se odmítl podrobit vyšetření na ovlivnění alkoholem nebo jinými návykovými látkami, či ten, komu to uloží státní zástupce nebo soudce,“ vysvětluje ministr dopravy Martin Kupka (47, ODS).

Pokud ho dotyčný absolvuje, může se mu v některých případech vrátit řidičský průkaz. Podle Kupky se to může týkat řádově tisíců lidí.

Jak to bude vypadat?

Terapie bude zajišťovat Centrum dopravního výzkumu, které spadá pod Kupkův rezort. „Pro vedení kurzu má stačit vždy jen jeden lektor. Kurz potrvá 20 hodin v pěti čtyřhodinových blocích. Zájemce budou moci do programu přihlásit online i lektoři,“ stojí v novele.

Z pěti na tři roky se zkrátí také délka praxe, kterou bude muset lektor doložit pro udělení akreditace, a zmírní se i některé další podmínky. Novela stanoví také pravidla dostupnosti programu v případě, že jej některý z lektorů nebude moci dokončit.

 

Video  Ministr dopravy Martin Kupka zkontroloval kvalitu D1.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

 

 

David Otevřel ( 27. června 2023 11:12 )

skupinová terapie?

to jako pomůže aby feťák a ožrala dostali rozum? vždyť oni ani řidičák nepotřebují k tomu aby řídili auto.

neměli by radši začít dělat na tom, aby dealeří drog dostávali na startu pět let? pět let za jeden odchyt prodeje jinému a nemusí se čekat pů roku na to někoho sebrat než ho dostatečně vysledují a než se toho prodá "dostatečné" množství.

Jirka Cvrk ( 27. června 2023 07:43 )

Komici, v zemi kde se běžně kupují řidičáky a psychotesty po zadržení řp......😠

Zobrazit celou diskusi