Praha 1 na svém zastupitelstvu, které se konalo 16. května, odsouhlasila společné memorandum, ve kterém se zavazuje koncepčně řešit zklidnění dopravy v centru města. „Předmětem tohoto memoranda je zejména závazek aktivní podpory zavádění takových opatření, která povedou ke zklidnění dopravy na území městské části Praha 1 v Pražské památkové rezervaci,“ stojí v dokumentu, pro který hlasovali všichni přítomní zastupitelé.

Minimalistická varianta

V prvním kroku se bude jednat o zpoplatnění vjezdu do několika ulic kolem Vltavy. „Jedná se o komplikovanou záležitost, rozhodli jsme se začít s minimální velikostí území: pravá strana Vltavy ulice Divadelní a Smetanovo nábřeží, levá strana Vltavy ulice Karmelitská, a to z důvodu velkého množství technologických podmínek,“ vysvětluje radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO).

Podle radního je třeba nejdříve celý systém otestovat, navíc se objevila celá řada žádostí o výjimku. „Otázek je strašně moc, a proto je zvolena minimalistická varianta a po zprovoznění a odstranění všech otázek bude rozšiřováno území spadající do zpoplatnění. Důležité je nějak začít,“ vysvětluje Ryvola s tím, že výjimku dostanou rezidenti s parkovacím oprávněním, abonenti se zakoupeným parkovacím oprávněním, samozřejmě integrovaný záchranný systém a pak také návštěvníci a pacienti Nemocnice pod Petřínem.  

Poplatek je stanoven na 200 korun za 24 hodin. Za měsíc by řidiči projíždějící silnicemi u Vltavy měli zaplatit 2 000 korun. V případě čtvrtletního poplatku by se mělo jednat o 5 700 korun a v případě ročního o 21 600 korun. Jedná se tak o nejvyšší možnou částku, o které může magistrát rozhodnout. Návrh má teď na stole k projednání.

Podle Ryvoly by nižší částka nedávala smysl. „Byl bych velice nerad, kdyby to bylo méně, protože za 50 korun to už nikoho nebude zajímat, to nejsou finance. Stovka už by možná i bolela, ale těch 200 korun, si myslím, že už si to každý rozmyslí.” Jestli nastavená pravidla řidiči dodržují, budou hlídat kamery a aby si řidiči nekrátili cestu ulicí Nerudouvou, kamery pohlídají taktéž. „Umístěna bude jedna nahoře a jedna dole,“ uzavřel radní s tím, že opatření by mělo začít platit na začátku roku 2024.

Video
Video se připravuje ...

Anketa do debaty - doprava v Praze Pavlína Horáková

Fotogalerie
24 fotografií