Instalace dopravních značek zakazující projíždět nákladním autům přes rezidenční části města je dalším krokem směrem ke zklidnění dopravy v Praze, kterým se hlavní město dlouhodobě ubírá. „Těžká nákladní auta do obytných čtvrtí opravdu nepatří, zvláště když existují objízdné trasy, což tak je i v případě Prahy 5 a Prahy 6,“ uvedl Hřib u příležitosti instalace značení na Praze 6 u autobusové zastávky Na Petynce.

Rozšíření zákazu vítá i radní Prahy 6 pro dopravu Ondřej Matěj Hrubeš (ODS). „My jsme velice rádi, že máme podporu z hlavního města Prahy, protože ta tranzitní nákladní doprava nás velmi zatěžuje. Zvlášť v Břevnově, na Petřinách a ve Střešovicích, kudy si to ty kamiony zkracují,“ dokreslil Hrubeš situaci.

„Dohromady bude umístěno na Pražském okruhu a v ulicích našeho města přes 150 značek a dodatkových tabulek. Cílem je pochopitelně zlepšení životního prostředí pro lidi. Nejde jenom o ty emise, ale jde také o obtěžování hlukem,“ popsal Hřib některé důvody pro rozšíření zákazu.

Kdy a kde bude zákaz platit?

Vymáhání zákazu by mělo začít 1. července. Město bude žádat policii o intenzivnější kontroly.

Mezi nejproblematičtější místa patří Patočkova ulice nebo poměrně velké sídliště Břevnov. Dále by měly být značky instalovány například na Praze 5 v Plzeňské ulici nebo na Rozvadovské spojce. Na Praze 6 by mělo jít o Evropskou třídu, Karlovarskou ulici nebo Strahovský tunel. „Jsou to všechny příjezdy od Pražského okruhu a od dálnic, které směřují do Prahy,“ dodal Hrubeš.

Městská část chce ukázat, že to s vymáháním zákazu myslí vážně. „I za cenu toho, že kamiony budou odstaveny v pravém jízdním pruhu,“ uvedl Hrubeš. „V začátcích je možné, že zastavování kamionů může způsobit na příjezdech do Prahy i kolony ostatních vozidel. Na druhou stranu je důležité, aby věděli řidiči, že se toto děje, že ty kontroly budou probíhat,“ dodal.

I nadále bude možné získat výjimku, a to za předpokladu, že nákladní doprava jede do „zakázané oblasti“ za nějakým konkrétním účelem a nelze to vyřešit jinak. O těchto výjimkách budou rozhodovat silniční správní úřady.

Video
Video se připravuje ...

Zahájení provozu provozu nové tramvajové trati Sídliště Modřany – Libuš Anastazie Podhůrská

Fotogalerie
19 fotografií